Business Internaţional

Criza economica i-a prins pe hotelierii americani cu un numar record de unitati aflate in constructie

14.09.2008, 14:11 18

 

Pretul ridicat al carburantilor si declinul economic din ultima perioada din Statele Unite au dus la diminuarea turismului si, in special, a turismului de afaceri, scrie International Herald Tribune.

"Suntem aproape la limita", a declarat Charles Snyder din cadrul firmei de cercetare Smith Travel Research. "Industria hoteliera inca n-a intrat intr-o perioada de recesiune, insa in mod cert suntem cu ochii pe ceea ce se intampla cu economia americana", a adaugat Snyder.

Pana de curand, industria hoteliera din Statele Unite era in plin boom si tocmai in aceasta perioada, companiile hoteliere s-au decis sa deschida cat mai multe hoteluri pentru a profita de situatia favorabila. In ultimele luni insa, situatia de pe piata hoteliera americana a inceput sa se inrautateasca, iar gradul de ocupare din hoteluri a inceput sa coboare, in prezent situandu-se in jurul pragului de 65%, in scadere cu 5 procente fata de aceeasi perioada a anului trecut.

"Hotelurile din regiunile care depind in totalitate de transportul aerian, precum cele din Maui sau Hawaii, incep deja sa inregistreze pierderi", a declarat John Arabia, analist al Green Street Advisirs, companie de consultanta imobiliara din Newport Beach, California.

Gradul de ocupare din aceste regiuni a ajuns la 63%, dupa ce anul trecut, inregistra valori de peste 85%, se arata intr-un studiu al firmei de consultanta Hospitality Advisors.

Unul dintre motive pentru numarul tot mai mic de turisti care vin sa-si petreaca vacanta in insule este decizia companiilor aeriene de a reduce din cursele catre aceste destinatii. Mai mult, doua companii aeriene, ATA si Aloha, au renuntat complet la destinatia Maui.

"Alte destinatii mai putin exotice, ca Las Vegas sau Virginia Beach, nu stau nici ele prea bine, inregistrand de asemenea o scadere a numarului de turisti", a adaugat Arabia.

New York ramane in continuare principala destinatie pentru turistii din afara Statelor Unite, care sunt atrasi de deprecierea semnificativa a monedei americane.

Gradul de ocupare al hotelurilor din New York se pastreaza in continuare la valoarea de 85%, insa spre deosebire de anul trecut, numarul hotelurilor din metropola americana a crescut, apreciaza Bjorn Hanson, profesor in cadrul Universitatii din New York.

Mai multi analisti din domeniu sunt de parere insa ca hotelurile din New York vor avea cel mai mult de suferit daca dolarul va incepe sa se aprecieze puternic fata de alte monede internationale, iar economia isi va pastra acelasi trend descendent.

Hotelurile nu sunt insa singurele victime care cad pe fondul diminuarii consumul din Statele Unite. De asemenea, si restaurantele au de suferit de pe urma incetinirii economiei americane, precum si retailerii.

Criza actuala din domeniul hotelier din Statele Unite vine dupa o perioada de cativa ani buni in care hotelurile americane au prosperat. In ultimii ani, atat gradul de ocupare, cat si profiturile sau veniturile hotelurilor din Statele Unite atingeau niveluri record.

Anul trecut, spre exemplu, jucatorii din industria americana de profil inregistrau venituri record de 138 de miliarde de dolari (88,5 miliarde de euro), in timp ce profiturile erau cu 5,3% mai mari decat cele din 2006, atingand nivelul de 28 de miliarde de dolari (17,8 miliarde de euro).

Pe masura ce cererea de cazare continua sa creasca, hotelierii continuau sa majoreze tarifele pentru camere. In 2007, tarifele la cazare au inregistrat cel mai ridicat nivel, in crestere cu 7,6% fata de nivelul atins in 2006.

Gradul de ocupare a inceput insa sa scada la inceputul acestui an, iar titlurile companiilor hoteliere au coborat cu pana la 20% fata de nivelurile atinse in 2007 pentru aceeasi perioada.

Tocmai in perioada in care companiile hoteliere inregistrau cele mai ridicate niveluri din ultimii ani, majoritatea lanturilor hoteliere din Statele Unite, ca Holiday Inn, care face parte din compania InterContinental Hotels Group, Hyatt sau Ritz-Carlton, detinut de catre Marriott, au luat hotararea de a deschide si mai multe unitati de cazare.

In acest an, alte 6.000 de hoteluri urmeaza sa fie inaugurate, ceea ce inseamna aproape 800.000 de camere, in crestere cu 27% fata de oferta de cazare de anul trecut, potrivit estimarilor Lodging Econometrics, firma de consultanta din Portsmouth. Aproximativ o treime dintre aceste hoteluri se aflau in constructie in primul semestru, restul lucrarilor fiind programate sa inceapa in cea de-a doua jumatate a acestui an.

Mai reprezentativ pentru industria hoteliera din Statele Unite, pentru aceasta perioada, pare sa fie insa numarul proiectelor care au fost sistate - 327 - dupa ce bancile de investitii, ca Lehman Brothers, UBS sau Merrill Lynch au inceput sa opreasca finantarea pentru demararea lucrarilor. Este cel mai mare numar de lucrari sistate de la atacurile teroriste din 2001 si pana in prezent.

Donald Trump, de exemplu, care intentioneaza sa construiasca hoteluri in New York, Honolulu, Toronto, Fort Lauderdale, Florida si Panama se pregateste pentru ce e mai rau.

"Cu toate ca nu este in interesul meu sa recunosc acest lucru, industria hoteliera din Statele Unite incepe sa scada", a declarat Trump.

Cele mai afectate hoteluri vor fi cele din oraselele mici, companiile aeriene deja incepand sa-si anuleze cursele catre aceste destinatii. Potrivit estimarilor analistilor din domeniu, pana la sfarsitul anului, numarul curselor anulate catre aceste destinatii se va ridica la peste 100.

In iulie anul acesta, compania Starwood, care detine lanturile hoteliere Westin, Sheraton si St. Regis, a inceput deja constructia a 90 de hoteluri Aloft in 10 noi state.

"Exista riscul sa sistam lucrarile pentru cateva dintre hoteluri. Insa cel mai probabil vom renunta la 5 din cele 90 de hoteluri", a declarat Brian McGuinness, vicepresedintele companiei. De asemenea, Hyatt, o alta companie hoteliera, anunta ca va renunta la planul initial de a construi 80 de hoteluri in acest an.

In schimb, conducerea companiei a declarat ca va inaugura doar 64 de hoteluri, urmand ca pentru la anul compania sa construiasca alte 94 de unitati hoteliere. "Proiectele care se afla acum in stagii incipiente dureaza mai mult ca timp, pentru ca finantarea acestora se dovedeste dificila", a declarat James Abrahamson, directorul departamentului de dezvoltare din cadrul Hyatt.

"Este extrem de dificil sa nu te lasi distras de ceea ce se intampla pe piata financiara si cea hoteliera din Statele Unite, insa nici sa sistezi operatiunile nu se poate", a adaugat Abrahmson. Cu toate ca majoritatea lanturilor hoteliere au inceput sa ofere reduceri substantiale, analistii din domeniu sunt de parere ca nu trebuie sa ne asteptam si la o scadere a preturilor.

Jonathan Trich, presedintele si directorul executiv al lantului hotelier Loews Hotels, care numara 18 hoteluri in Statele Unite si Canada, este de parere ca criza din sectorul hotelier ar putea avea un impact major si asupra economiilor locale. "Daca locurile din hoteluri nu sunt ocupate, inseamna ca nu sunt ocupate nici locurile din teatre, cinematografe sau cele de la opera. Restaurantele sunt goale, iar magazinele stau deschise degeaba", a declarat Trich.

"Toate acestea ar putea avea un impact negativ asupra economiei per ansamblu", a incheiat el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO