Business Internaţional

Criza este a intregii Europe sau de ce Germania si Franta pun la bataie 30 mld. € ca sa-i scape pe greci de datorii

01.03.2010, 00:00 52

Criza actuala din Grecia este diferita de cele mai grave crizefinanciare care au avut loc in ultimele decenii, precum cea dinArgentina (2001), din Rusia (1998), din Mexic (1994) sau Asia(1997), in conditiile in care elenii fac parte dintr-un sistem carele lasa la dispozitie putine parghii prin care sa-si redresezesituatia.

"Exista cateva diferente fundamentale intre criza actuala dinGrecia si celelalte crize", a spus Daniel Daianu, profesor deeconomie si fost ministru de finante. Prima si cea mai importantadiferenta este ca "Grecia nu poate folosi instrumente de ajustare adezechilibrului, deoarece face parte din Uniunea Economica siMonetara (UEM). Statul nu poate utiliza astfel politica monetarasau cea a cursului de schimb. Mai mult, criza nu este numai aGreciei si dovedeste slabiciunile UEM", a adaugat el.

Deficitele, spaima investitorilor

Daniel Daianu mai identifica si alte diferente. In cazul crizeidin Asia nu deficitele bugetare au stat la originea crizei, cidatoriile externe foarte mari.

"In larga masura problemele macroeconomice ale Greciei isi auoriginea in deficitele bugetare foarte mari, care in timp s-autradus intr-o crestere a datoriei publice. In Asia, ca si in cazulEuropei Centrale si de Est la originea crizei au stat imprumuturilemasive pe termen scurt ale sistemului privat", a mai spusDaianu.

Mai mult, daca in cazul crizei din Asia din '97 aveam de-a facecu o criza regionala ca arie de manifestare, acum criza estemondiala. "Acum masurile de corectie sunt mult mai dificil deutilizat. Pietele externe nu mai pot ajuta", a adaugat Daianu.

O alta diferenta o reprezinta faptul ca, spre deosebire derestul crizelor, in acest caz si reputatia joaca un rol important."Tarile din UEM sunt presupuse a avea o capacitate intrinseca de aevita dezechilibrele. In cazul lor s-a mizat pe stabilitate si pecrestere", explica Daianu. Autoritatile de la Bruxelles "nu si-auputut imagina ca statele membre ale zonei euro ar putea apela laFondul Monetar International. Daca in Asia FMI a fost maestru deceremonii, in cazul UEM a apela la FMI ar insemna ca uniunea nu isipoate rezolva problemele singura. Ar fi o problema dereputatie".

Ajutor de la cei puternici

Franta si Germania analizeaza posibilitatea salvarii Greciei cuajutorul unui plan ce ar viza vanzarea unor titluri de datorieemise de statul elen in valoare de 30 mld. euro catre entitati dinhexagon si Germania, precum banci detinute de stat si pietepublice, potrivit unei surse apropiate, scrie Wall Street Journal.Titlurile vor fi impartite de state si de investitorii ce dorescobligatiuni.

Daca oficialii din aceste state au nevoie de timp pentru adelibera, este evident ca pietele financiare doresc sa vada osolutie cat mai rapid. Aceasta situatie ar putea face presiuni totmai mari asupra oficialilor guvernamentali de la Atena de aorganiza vanzarea titlurilor de datorie inainte ca problemele sa seextinda si asupra altor state din Europa.

Germania si Franta "pacalesc" sistemul

Utilizarea institutiilor financiare aflate sub controlulstatelor ar permite Germaniei si Frantei sa ocoleascareglementarile care interzic guvernelor sa detina titluri dedatorie emise de alte state, potrivit unei surse apropiate. InGermania, grupul bancar KfW ar putea fi una dintre institutiileutilizate pentru cumpararea obligatiunilor emise de Grecia. Oastfel de vanzare ar putea fi completata cu eforturi din parteaGreciei si Uniunii Europene care sa aiba ca scop reducereadeficitului bugetar.

Valoarea titlurilor de datorie ce ar putea fi vandute de Grecia,potrivit acestui nou plan, s-ar putea ridica la 20-30 mld. euro.Suma este necesara statului elen pentru a putea achita datoriascadenta in primavara.

Cele mai recente crize financiare

Mexic (1994)

  • Criza a izbucnit odata cu deprecierea subita a pesoului mexicanin decembrie 1994.
  • Bancile acordasera credite in mod iresponsabil intr-o perioadacand rata dobanzii era mica.
  • Cheltuielile guvernamentale masive, hiperinflatia si preturilereduse la petrol au agravat situatia.
  • SUA au oferit Mexicului 50 mld. $ pentru a iesi din criza.

Asia de Sud-Est (1997)

  • Criza a debutat in Thailanda cu colapsul monedei nationale,bahtul.
  • Monedele statelor din Asia de Sud-Est si din Japonia s-auprabusit, la fel si bursele si preturile altor active.
  • Datoria privata a urcat la un nivel foarte ridicat. Raportuldatorie externa - PIB a ajuns de la 100% la peste 180%.
  • A fost nevoie de interventia FMI pentru solutionareacrizei.

Rusia (1998)

  • In conditiile in care preturile marfurilor scadeau la nivelmondial, Rusia a fost printre cele mai afectate.
  • Rubla s-a depreciat, iar guvernul a adoptat masuri pentru aimpiedica o iesire masiva de capital.
  • FMI-ul a aprobat un imprumut de urgenta de 22,6 miliarde dedolari.
  • Statul a fost nevoit sa intre in incapacitate de plata.

Argentina (2001)

  • Primul semn al crizei a fost iesirea de fonduri din tara.Valize pline cu bani ajungeau in Uruguay din Buenos Aires.
  • Cursul a fost lasat sa fluctueze liber pe pietele deschimb.
  • Zeci de mii de afaceri ce contractasera credite la momentul incare cursul era stabil au dat faliment.
  • Argentina anunta ca nu va putea sa isi returneze datoriaexterna ce se ridica la 115 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO