Business Internaţional

Criza financiara invaluie tarile est-europene

24.10.2008, 14:00 22

Europa de Est se trezeste brusc la realitate in aceste zile. Dupa un intreg deceniu in care au facut cumparaturi, in principal masini si achizitii pentru renovarea locuintei, consumatorii din tarile baltice si balcanice nu fac fata platilor pentru imprumuturi si alimenteaza inflatia, scrie Pravda.ru.

Punand criza pe seama ilegalitatilor neobisnuite comise de politicieni, precum cresterea rapida a deficitului fiscal si valoarea sa actuala, economistul Edward Hugh accentueaza expunerea statului la tranzactiile cu ipoteci straine, al caror volum a crescut cu 50% in 2007. Si cum acest lucru nu era suficient pentru un stat ai carui parteneri de tranzactii intra in recesiune, ungurii si-au triplat dobanda la imprumuturi din 2006 pana acum din cauza denominalizarii forintului ungar.
Ungaria a contractat un credit de 5 mld. euro acordat de Banca Centrala Europeana, pentru a preveni o criza monetara, si se afla in discutii cu Fondul Monetar International (FMI) pentru un plan de salvare. Bancile straine din Ungaria si-au incheiat activitatea si au oprit schimburile valutare inca de la inceputul saptamanii trecute.
Divizia bancara Volksbanken a Ungariei a suspendat imprumuturile in franci elvetieni si in dolari americani miercuri. Banca a refuzat sa detalieze presei locale motivele acestei decizii, dar a anuntat ca vor continua imprumuturile in euro. Bayerische Landesbank a fost prima banca din Ungaria care a anuntat suspendarea noilor imprumuturi personale in moneda straina, spunand ca volatilitatea forintului le-a facut prea riscante pentru clienti. Una cate una, bancile de pe piata au urmat acelasi model. O mare parte din imprumuturile acordate in ultimul an au fost in monede straine denominalizate, iar cei care au imprumutat sufera un soc al reevaluarilor. Debitorii din Austria se confrunta cu aceeasi problema. Imprumuturile in franci elvetieni au fost tranzactionate in mod agresiv in ultimele luni, iar acum puterea monedei elvetiene va eradica toate castigurile dobanzii de referinta realizate anterior.
Pentru ca tarile afectate din Europa de Est sunt incapabile sa reziste crizei cu mijloacele proprii, FMI primeste o multime de apeluri din partea acestora. Cu toate acestea, Volodimir Stelmah, guvernatorul bancii centrale din Ucraina, a anuntat ca nu a fost necesar ajutorul din partea FMI, sustinand ca sistemul bancar este "normal si solid".
Intr-un alt blog, intitulat "O privire asupra economiei baltice", Claus Vistesen ilustreaza contractiile economice si reducerea datoriei suveranilor din Estonia, Letonia si Lituania. Edward Parker, seful departamentului pentru economiile emergente din Europa la Fitch Ratings, a declarat ca neasteptata nevoie de corectare a pietei financiare, alaturi de mediul macroeconomic vulnerabil reprezinta principalele motive care ar putea duce la un colaps.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO