Business Internaţional

Criza imobiliara reduce vanzarile Ikea

14.04.2008, 20:06 31

Compania suedeza Ikea, cel mai mare retailer de mobila din lume, inregistreaza scaderi ale vanzarilor pe unele dintre cele mai importante piete pe care opereaza, iar fenomenul
s-ar putea extinde si pe piata europeana, pe masura ce scaderea preturilor imobiliarelor influenteaza negativ vanzarile de mobila, scrie Financial Times.
"Tipul de afacere pe care il conducem este cel mai afectat exact in astfel de momente in care piata imobiliara se afla in scadere", a declarat Anders Dahlvig, directorul executiv al Ikea. "Observam aceasta tendinta de scadere a vanzarilor nu numai pe pietele grav afectate de criza imobiliara, ca de exemplu cea din Statele Unite sau cea din Marea Britanie, ci si pe pietele din Spania, Germania sau Italia", a continuat el.
"Comparativ cu vanzarile de anul trecut, acum sesizam o incetinire, iar pe unele piete deja inregistram cresteri negative", a adaugat directorul.
Dahlvig a apreciat ca anul acesta, vanzarile totale vor depasi nivelul de 19,8 miliarde de euro (31,2 miliarde de dolari), atins anul fiscal trecut.
Ikea, detinuta in totalitate in proprietate privata, nu este obligata sa publice rezultatele financiare anuale.
Cu toate acestea, Dahlvig a anuntat ca anul acesta compania va lua in calcul o marja de profit mai mica deoarece nu se doreste ca majorarea preturilor la materiile prime sa fie suportata de catre clienti, care si asa se confrunta cu o criza de lichiditati.
"In contextul actual, populatia deja detine mai putini bani si daca intr-adevar doresti sa-ti pastrezi rata de crestere a vanzarilor trebuie sa investesti", a continuat Dahlvig.
Directorul Ikea s-a declarat increzator cu privire la temperarea scaderii vanzarilor.
Aceasta situatie este cauzata in principal de tendinta unor categorii de cumparatori, care in mod normal ar fi achizitionat mobila de o mai buna calitate, si implicit mai scumpa, iar acum se orienteaza catre alte produse mai ieftine, fiind fortati sa-si reduca din cheltuieli pentru plata utilitatilor sau pur si simplu nemaidispunand de lichiditati din cauza crizei financiare.
Chiar si asa, directorul companiei suedeze a atras atentia ca Ikea nu va reactiona la scaderea vanzarilor prin renuntarea la planurile de expansiune a operatiunilor, Dahlvig declarand ca planurile de extindere internationala vor continua.
"In aceste conditii economice nefavorabile si competitia are de suferit, nu numai Ikea. Ba mai mult, am sentimentul ca aceasta situatie reprezinta o oportunitate pentru Ikea", a declarat Dahlvig. "Ceea ce ne dorim la ora actuala este sa continuam extinderea companiei pe pietele emergente".
In acest sens Dahlvig a atrans atentia insa ca Ikea nu se va grabi sa investeasca pe unele piete emergente precum India de exemplu, intrucat compania nu doreste sa opereze pe piete restrictive din punctul de vedere al vanarilor de retail.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO