Business Internaţional

Criza pietei imobiliare din SUA reduce posibilitatea dezvoltarii urbanistice pe termen lung

08.10.2007, 02:19 40

Pana de curand, toata aceasta publicitate nu era necesara. Procesul de reinnoire decurgea fara probleme, in Baltimore si in alte orase care faceau tranzitia de la productie la servicii, scrie New York Times.
Acum insa bannerele sunt cele mai vizibile dovezi ale problemelor cu care se confrunta acest oras american important din cauza turbulentelor din economia nationala.
Pe masura ce vanzarile scad, veniturile din taxe se reduc, cazurile de executare silita se inmultesc si numarul de noi locuri de munca scade, activitatea orasului pierzandu-si astfel din intensitate.
"Nu vad o mentalitate de recesiune", spune Atwood Collins III, vicepresedinte executiv al M&T Bank Corporation, care se plange ca media nationala amplifica stirile negative. "Insa trebuie sa fii surd si orb sa nu fii oarecum influentat de ceea ce se spune", adauga el.
Inca nu este clar cat se va amplifica aceasta influenta. Nu toate zonele metropolitane din State se confrunta cu probleme similare, iar Baltimore are propriile puncte forte. Activitatile comerciale sunt infloritoare, companiile de servicii financiare sunt puternice, iar guvernul federal canalizeaza fonduri in cercetare medicala si catre companiile care isi stabilesc sediul aici.
Insa efectele declinului pietei rezidentiale se fac deja simtite, stand in calea eforturilor orasului de a se reinventa, transformandu-se intr-un puternic centru comercial.
Centrul de business refacut al orasului a atras noi rezidenti, in special tineri. In ultimii ani, boom-ul pietei rezidentiale a sustinut acest proces, insa acest lucru nu se mai intampla.
"Acum ca a fost stopata cresterea, declinul va influenta in mod negativ dezvoltarea oraselor si a tarii ca intreg", este de parere Nigel Gault, economist in cadrul Global Insight.
In cazul orasului Baltimore, cladirile comerciale parasite si locuintele vechi au fost renovate, fiind transformate in complexuri rezidentiale pentru clasa de mijloc, locuinte si apartamente de inchiriat. In mai putin de un deceniu numarul unitatilor rezidentiale din centrul comercial al orasului s-a dublat, dupa cum spune Robert M. Aydukovic, vicepresedinte pentru dezvoltare economica in cadrul Downtown Partnership of Baltimore.
Dezvoltarea sectorului rezidential a reprezentat probabil cel mai important impuls, sustinand extinderea proiectului initial de dezvoltare a orasului ce viza complexul de hoteluri, muzee, birouri si restaurante, in mare parte construit cu peste 20 de ani in urma. Agentii imobiliari au promovat Baltimore aratand ca locuintele sunt mult mai ieftine aici decat in capitala americana aflata la 30 de mile distanta. Acest lucru justifica pe deplin deplasarea cu trenul in acest oras a celor care lucreaza in Washington.
Aceasta campanie a dat rezultate destul de bune o vreme, in special in randul celor tineri. "Preturile erau mai mari in Washington, astfel incat tinerii au venit aici sa achizitioneze locuinte aflate in apropierea garii pentru a putea face naveta in Washington", spune Arnold Graf din cadrul Industrial Areas Foundation, o organizatie nationala de ajutorare a numeroaselor familii sarace de aici care au lucrat inainte in productie. "Acum, aceste proprietati nu se mai vand bine", a adaugat el.
In mod vizibil, procesul de reconstructie a orasului nu a fost finalizat. Exista locuinte, hoteluri si cladiri de birouri neterminate pe multe strazi din centrul orasului. In august insa, locuintele au ramas nevandute timp de 84 de zile in medie, fata de 58 de zile cu un an in urma si 44 de zile in 2005. Aceasta incetinire a vanzarilor a fost concentrata aproape in intregime in interiorul orasului, mai degraba decat in cele cinci districte de la periferia orasului, conform Metropolitan Regional Information Systems.
Incetinirea este vizibila la nivelul intregii tari. Vanzarile de locuinte aflate pe piata au scazut cu 4,3% in august, a anuntat recent Asociatia Nationala a Agentilor Imobiliari, pana la cel mai scazut nivel din cinci ani. Si vanzarile de locuinte noi s-au micsorat cu 8,3%, pana la cel mai scazut nivel din sapte ani pe fondul declinului dramatic al preturilor.
In termeni nominali, preturile la locuinte s-au mentinut neschimbate aici, cu o medie de 323.000 de dolari in august, neschimbate din august anul trecut, insa au fost vandute numai 2.868 de unitati, fata de 3.460 de unitati cu un an in urma. In incercarea de a explica acest declin semnificativ, Joseph T. Landers III, vice-presedinte executiv al Greater Baltimore Board of Realtors, a sugerat ca jumatate din declin ar putea fi pusa pe seama retragerii investitorilor care, in timpul perioadei de boom au achizitionat o proprietate, au consolidat-o si apoi au vandut-o.
In randul proprietarilor, cazurile de executare silita s-au dublat in numai cateva luni, conform Department of Housing and Community Development din Maryland. 25% din cazuri s-au inregistrat chiar in interiorul orasului.
Locuintele sunt ocupate in mare parte de profesori, ofiteri de politie, pompieri, proprietari de magazine. Unii dintre ei au contractat imprumuturi ipotecare standard, cu rate fixe, insa mai tarziu si-au refinantat aceste imprumuturi la rate variabile si au inceput sa aiba probleme, arata Mark Sissman, presedinte al Healthy Neighbourhoods, o organizatie nonprofit de ajutorare a proprietarilor de locuinte.
Mai multe astfel de grupuri si-au intensificat activitatea de ajutorare a familiilor cu probleme, ajutandu-le sa renegocieze imprumuturile sau sa-si vanda locuintele.
In ciuda impactului negativ al declinului pietei rezidentiale, exista mai multe forte care sustin economia orasului Baltimore. Activitatea portului, in care sunt implicati 18.000 de angajati, este infloritoare. Printre altele, toate automobilele pe care Toyota le importa pentru a le vinde la est de Mississippi trec pe aici. Iar aeroportul international Baltimore-Washington reprezinta un magnet pentru industria usoara si comert.
In ciuda turbulentelor de pe piete, serviciile financiare sunt in continuare un punct forte al economiei locale. Legg Mason si T. Rowe Price isi au sediile aici, avand aproape 7.000 de angajati. Pe de alta parte, companiile care au contracte cu National Security Agency aleg sa-si stabileasca sediul in suburbiile din sud ale orasului Baltimore, nu departe de sediul NSA.
Complexul John Hopkins University, cel mai mare angajator din zona metropolitana, si amplele sale operatiuni medicale si de cercetare se afla in prima faza a unui program de expansiune.
Insa cea mai mare parte a finantarii necesare acestui proiect, cat si altui proiect similar pe care University of Maryland il desfasoara in acelasi oras, provine de la guvernul federal, in special de la National Institutes of Health. Finantarea nu inregistreaza o crestere la fel de mare ca la inceputul deceniului.
Richard A. Grossi, vicepresedinte si director financiar al Johns Hopkins Medicine, remarca faptul ca in cadrul complexului medical sunt angajate aproximativ 700 de persoane pe an, in scadere de la aproximativ 1.000 cu doi ani in urma. Totusi, Johns Hopkins reprezinta inca o forta in cadrul economiei locale. In acelasi timp, cheltuielile guvernului local urmeaza sa fie reduse, in conditiile in care veniturile din taxe care au legatura cu sectorul rezidential, in special o taxa colectata de fiecare data cand o locuinta este vanduta, incep sa se micsoreze.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO