Business Internaţional

Criza si-a pus amprenta pe brandurile producatorilor auto americani si ale bancilor

Criza si-a pus amprenta pe brandurile producatorilor auto americani si ale bancilor
20.09.2009, 14:30 11

Companii precum Google, Amazon si Zara se numara anul acestaprintre cei mai mari castigatori ai clasamentului anual al celormai valoroase branduri din lume, realizat de revista BusinessWeeksi de compania de consultanta in branding Interbrand, scrie agentiade presa Thomson Reuters.
Coca-Cola isi mentine pentru al noualea an consecutiv pozitia delider in topul celor mai valoroase branduri, in timp ce bancaelvetiana UBS a suferit o cadere dramatica, coborand 31 de locuripana pe pozitia 72, dupa ce valoarea brandului sau s-a reduspractic la jumatate.
Institutiile financiare au inregistrat de altfel cel mai puternicdeclin in ceea ce priveste valoarea de brand, iar doua dintre ele,Merrill Lynch si AIG, chiar au iesit anul acesta din clasamentulcelor mai puternice branduri. Deloc surprinzator, nici producatoriiauto nu au reusit sa convinga in clasamentul celor mai valoroasebranduri, companii precum General Motors sau Chrysler, care auprimit in ultimul an ajutoare guvernamentale de miliarde de dolari,fiind scoase din ierarhie.
In ciuda incertitudinilor de pe plan economic, anul acesta nu aadus modificari semnificative in top zece, IBM, Nokia, McDonald'ssau Disney numarandu-se printre brandurile cele mai puternice dinlume. Valoarea de brand a Coca-Cola a crescut in 2009 cu 3%, panala 68,73 mld. dolari (46,75 mld. euro), in timp ce ocupantullocului secund, IBM, a urcat cu 2%, pana la 60,21 mld. dolari(40,95 mld. euro). Valoarea brandului Google, aflat pe pozitia asaptea anul acesta, a urcat cu 25%, aceasta fiind cea mai marecrestere din topul de anul acesta.
Este pentru prima data cand valoarea combinata a celor 100 debranduri de top ierarhizate de BusinessWeek/Interbrand a scazut,inregistrand un recul de 4,6% pana la 1.150 mld. dolari.
"Asta spune multe despre contextul economic in care ne aflam, inspecial daca ne gandim ca brandurile sunt notiuni mai putinvolatile decat evaluarile privind valoarea de piata", a declaratJez Frampton, director executiv al companiei Interbrand.
"Trebuie sa reevaluam natura relatiilor pe care le avem cubrandurile in sine si trebuie sa analizam cata credibilitate leputem acorda. Brandurile sunt promisiuni pe care le apreciem sipentru care suntem pregatiti sa platim, dar daca aceste promisiuninu sunt indeplinite, este putin probabil sa mai avem incredere inbranduri", a explicat Frampton.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO