Business Internaţional

Criza subprime a lasat fara locuri de munca zeci de mii de bancheri si traderi de pe Wall Street

Criza subprime a lasat fara locuri de munca zeci de mii de bancheri si traderi de pe Wall Street

Click pentru imaginea intreaga

26.03.2008, 14:24 15

Aceasta este cea mai mare restructurare inregistrata de la criza dot-com din 2001 si pana in prezent in sectorul bancar din Statele Unite, scrie Bloomberg.
Citigroup, Lehman Brothers si Morgan Stanley se numara printre bancile cu cele mai mari disponibilizari pana in prezent. In 2001, in timpul crizei dot-com, au avut loc aproximativ 40.000 de concedieri. In urmatorii doi ani dupa terminarea crizei, numarul celor concediati a ajuns la 90.000, se arata intr-un studiu al Securities Industry and Financial Markets Association.
Prabusirea pietei creditelor ipotecare subprime de anul trecut, precum si inasprirea conditiilor de creditate pe piata bancara au facut ca unele dintre cele mai mari institutii financiare din lume sa inregistreze pierderi cumulate de cel putin 190 mld. dolari (123 mld. euro). In acest sens, cel mai elocvent exemplu il reprezinta prabusirea bancii Bear Stearns, pana de curand cea de-a cincea banca ca marime din SUA. Potrivit analistilor, si alte banci americane se afla in situatii asemanatoare.
"Criza este cu mult mai grava decat cea din 2001 si nu reusim sa ne dam seama nici cat va dura", a declarat Jo Bennett, analist in cadrul firmei de consultanta Battalia Winston International din New York. "In urmatorii ani, numarul concedierilor ar putea ajunge chiar si la 100.000", a adaugat Bennett.
Firmele de investitii au inceput sa reduca din personalul diviziilor de credite ipotecare inca din luna iulie a anului trecut, pana in luna decembrie numarul concedierilor ajungand la 17.000.
Divizia de credite a Lehman Brothers, BNC Mortgage, a concediat aproximativ 1.600 de angajati, cand divizia a fost nevoita sa-si sisteze operatiunile in luna august a anului trecut. De asemenea, creditorul ipotecar First Franklin Financial, achizitionat de Merrill Lynch in ianuarie 2007, a renuntat la 2.300 de angajati. Per total, peste 100 de companii financiare ipotecare au fost nevoite sa-si sisteze operatiunile definitiv sau sa reduca din personal de la inceputul lui 2007 si pana in prezent.
Anul acesta, cele mai mari disponibilizari au avut loc in cadrul departamentelor de tranzactii, managementul activelor precum si in cele de investitii bancare. De asemenea, bancile americane au fost nevoite sa renunte si la personalul administrativ si cel tehnic.
Pana in prezent, Citigroup si-a diminuat forta de munca cu 1,7%, in timp ce cei de la Lehman Brothers au renuntat la aproximativ 18% din personal. Morgan Stanley are cu 6,2% mai putini angajati, iar Merrill Lynch a concediat 4,5% din totalul angajatilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO