Business Internaţional

Criza subprime costa reasiguratorul Swiss Re 1 mld. $

20.11.2007, 19:54 14

Swiss Reinsurance, cea mai mare companie de reasigurare din lume, a inregistrat in luna octombrie daune in valoare de 1,2 miliarde de franci elvetieni (1,07 miliarde de dolari) legate de doua contracte swap pe riscul de credit, pe fondul crizei pietelor de credit, scrie Bloomberg.
Compania a incheiat contractele pentru a asigura clientilor protectie impotriva unor eventuale scaderi ale valorii portofoliilor de investitii, constand in cea mai mare parte in active bazate pe titluri ipotecare riscante, a declarat Swiss Re.
In urma crizei sectorului american al creditelor cu risc ridicat, cele mai mari institutii financiare ale lumii au inregistrat pierderi si reduceri de valoare contabila a activelor in valoare de aproximativ 50 de miliarde de dolari (34 mld. euro). Pierderea suferita de Swiss Re, anuntata la mai putin de doua saptamani dupa ce compania a raportat un profit peste estimarile analistilor pe trimestrul al treilea, a determinat o scadere a valorii actiunilor cu 5,6%.
Actiunile Swiss Re au pierdut 5,20 franci, pana la 92,35 franci, cel mai dramatic declin inregistrat din iunie 2003 incoace. Actiunile au inregistrat o scadere de 11% in acest an, similara celei inregistrate de indicele Bloomberg Europe 500 Insurance, ce include 28 de companii.
Dupa operatiunile de reducere a valorii contabile a activelor realizate de Citigroup si alte companii de servicii financiare, Swiss Re a realizat o "analiza extrem de detaliata si completa pentru a calcula expunerea fata de sectorul subprime si a rezultat ca aceasta este inexistenta", a declarat directorul financiar al companiei, George Quinn.
Divizia de servicii financiare a Swiss Re "s-a asemanat putin cu o cutie neagra si pana acum nimeni nu a fost foarte preocupat de acest lucru", arata Tim Dawson, analist in cadrul companiei Helvea din Geneva. "Intrebarea este daca faceau atat de multi bani din reasigurari, ce rost avea toata aceasta expunere?"
Portofoliile de investitii in cauza constau in cea mai mare parte din active bazate pe titluri ipotecare, incluzand unele detineri bazate pe credite subprime si active sub forma de obligatiuni cu risc ridicat (collateralised debt obligations) sau titluri rezultate din combinarea obligatiunilor, a anuntat Swiss Re.
Investitiile respective si-au pierdut din valoare in luna octombrie in urma unor "reduceri de rating fara precedent" decise de agentiile de rating de credit pe fondul "lipsei unei piete lichide" pentru aceste titluri, a declarat directorul financiar al Swiss Re.
Swiss Re si-a redus estimarile privitoare la valoarea obligatiunilor cu risc ridicat bazate pe active la zero si titlurile subprime la 62% din valoarea initiala, valoarea de piata a portofoliului ajungand la 3,6 mld. franci (2,2 mld. euro), a anuntat compania de reasigurari.
"Au fost necesare masuri suplimentare de imbunatatire si consolidare a procesului de asumare de risc financiar in cadrul companiei, masuri ce au fost luate imediat", a declarat directorul executiv al companiei, Jacques Aigrain.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels