Business Internaţional

Cu costume de protecţie lipite cu scotch, 300 de muncitori japonezi încearcă să repare reactoarele de la Fukushima

Cu costume de protecţie lipite cu scotch, 300 de muncitori japonezi încearcă să repare reactoarele de la Fukushima

Autor: Adrian Voicu

18.03.2011, 11:40 90

Aproximativ 300 de muncitori japonezi, purtând măşti, ochelarişi costume de protecţie ale căror extremităţi sunt lipite cu scotchpentru a preveni intrarea particulelor radioactive în corp,încearcă să repună în funcţiune sistemele de răcire pentru celeşase reactoare de la centrala nucleară Fukushima Daiichi, scrieReuters.

Într-o cursă contra timpului, inginerii japonezi speră să eviteo catastrofă nucleară asemănătoare celei de la Cernobîl din1986.

"Ochii îmi sunt plini de lacrimi la gândul muncii la care suntsupuşi aceştia", a declarat Kazuya Aoki, oficial în cadrul Agenţieipentru Siguranţa Nucleară şi Industrială a Japoniei. "Vrem cu toţiisă îi susţinem şi să îi ajutăm să facă o treabă bună".

Lovite de explozii şi incendii, reactoarele centralei aflate la240 de kilometri de Tokio, continuă să emane radiaţii, oficialiijaponezi neputând confirma dacă apa de răcire îşi face încontinuare datoria. De asemenea, oficialii agenţiei nu a dat niciunfel de detalii în privinţa muncitorilor care lucrează la reactoareşi nici în privinţa acţiunilor întreprinse.

Nu se ştie nici în ce măsură cei 304 muncitori care lucreazăacum pentru Tokyo Electric s-au oferit voluntar sau li s-a ordonatsă lucreze.

"Este datoria lor. Cred că o fac din propria voinţă", a declaratpentru Reuters un muncitor în construcţii. "Nu au nevoie să fieconvinşi; este ceva ce trebuie să facă".

Curajul de care muncitorii dau dovadă i-a făcut pe mulţi să îiasemene pe aceştia cu forţele speciale ale Japoniei din Al DoileaRăzboi Mondial, "tokkoutai", din care au făcut parte şi echipele depiloţi kamikaze.

Doza medie la care este supus în cinci ani un muncitor la ocentrală nucleară este de 50 de milisiverţi. Tokyo Electric adeclarat vineri că limita maximă pentru un muncitor care lucreazăacum la salvarea centralei nucleare este de 100 milisiverţi pe oră.O sută de milisiverţi reprezintă de 10 ori cantitatea de radiaţiepe care cineva ar primi-o pe o plajă din Brazilia într-un an,conform agenţiei nucleare japoneze.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels