Business Internaţional

Cum a extins fostul sef al RBS banca mai mult decat "ii era plapuma"

10.12.2008, 16:22 18

Dupa cei noua ani in care a stat la conducerea Royal Bank of Scotland, Fred Goodwin a reusit sa se ridice deasupra omologilor sai, scrie Bloomberg.

In anul 2000, din randul directorilor executivi britanici el a tras lozul norocos ce ii inmana cel mai generos cec. El a fost cel ce a oficiat cea mai importanta fuziune bancara la nivel mondial, transformand RBS in cel mai important creditor european incepand cu iunie 2008, banca detinand active in valoare de 1.730 mld. lire sterline (2.031 mld. euro). Goodwin nu a mentionat insa nici macar o data ca banca pe care el o conduce plateste valori mai mari ale impozitelor catre Inland Revenue (organismul insarcinat cu colectarea impozitelor) decat orice alta companie britanica.
Marea Britanie este hotarata sa injecteze 20 mld. lire sterline (23,5 mld. euro) in RBS dupa ce banca a pierdut din influenta odata ce a realizat operatiuni de wirtedown (reducere a valorii contabile a activelor) in valoare de 7 mld. lire sterline (8,2 mld. euro) pe fondul unui numar mare de credite neperformante si al investitiilor ce nu au avut succesul scontat in primele zece luni ale lui 2008. S-a pus problema raportarii primelor pierderi anuale din istoria bancii. RBS a anuntat in octombrie ca Goodwin, acum in varsta de 50 ani, va renunta la pozitia pe care o detine.
"Este fara indoiala catastrofal", a spus Stephen Cockburn, director al Investment Company din Londra, facand referire la declinul inregistrat de banca in evolutia sa. El a urmarit cum actiunile RBS pe care le-a cumparat in martie cu 366,5 penny (430 de eurocenti) per actiune au coborat la 50,8 penny (59,6 eurocenti) o actiune in 24 noiembrie.
Cockburn il invinuieste pe Goodwin pentru problemele cu care se confrunta acum RBS, deoarece, marturiseste el, acesta a incercat sa se intinda "mai mult decat ii era plapuma", iar ca argumente el aduce exemplul preluarilor in valoare de 140 mld. dolari (164 mld. euro) pe care acesta le-a realizat, trend ce a fost initiat de achizitia National Westminster Bank in anul 2000. Cel mai recent exemplu a fost achizitia ABN Amro in 2007, in parteneriat cu Banco Santander din Spania si cu Fortis din Belgia, tranzactie ce a saracit bugetul bancii cu 72 mld. euro si care a fost realizata dupa ce au dat o lupta la nivel de oferta cu Barclays. "Planul de actiune consta in a merge inainte cu achizitia ABN Amro, un pret mai mare decat cel oferit de Barclays si in momentul in care norii de furtuna se aduna nimic sa nu se schimbe", spune Cockburn. "Managementul poate fi acuzat in acest caz de megalomanie."
Goodwin va ramane in fruntea bancii pana in ianuarie pentru ca tranzitia catre noul conducator al bancii sa se faca mai usor. Cel care il va inlocui va fi Stephen Hester, fost director executiv al trustului de investitii imobiliare British Land. Hester, in varsta de 47 de ani, a spus ca va vinde o parte din active, chiar si o parte dintre acelea cumparate de Goodwin, pentru a putea plati creditele contractate de banca.
Predecesorul lui Goodwin, George Mathewson, spune ca o serie de evenimente l-au tras in jos pe directorul bancii. "Nu este vorba doar de ABN Amro", afirma Mathewson. "El a axat prea mult activitatea companiei pe tranzactionare, bilantul contabil fiind inclinat prea mult in aceasta directie. Acest lucru nu insemna decat ca nivelul de indatorare era mai mare."
Sub conducerea lui Goodwin, activitatea de tranzactionare a bancii s-a extins, alaturi de investitiile in instrumente derivate, crescand cu 44% valoarea activelor derivate, pana la 483 mld. lire sterline (567 mld. euro) in prima jumatate a lui 2008. Aceasta valoare depasea valoarea depozitelor nete ale bancii, care nu se ridicau decat la 443 mld. lire (520 mld. euro).
In acelasi timp, volumul capitalului de baza, un indicator ce arata puterea financiara a unei banci, si rezervele vitale menite sa acopere pierderile se situau la cel mai scazut nivel in randul bancilor britanice, la inceputul lui 2008. Pentru a salva RBS din ghearele falimentului, guvernul analizeaza eligibilitatea bancii.
Intr-un moment in care statul se confrunta cu prima recesiune din 1991 pana astazi, guvernul britanic ar putea prelua credite in valoare de 690 mld. lire (810 mld. euro), aproximativ jumatate din valoarea Produsului Intern Brut anual.
"Am ramas profund surprins cand am analizat bilantul contabil al RBS", marturiseste Carl Emmerson, director al Institutului pentru Studii Fiscale, o organizatie de cercetare din Londra. Emmerson spune ca guvernul va anula datoriile RBS, banca aflata sub controlul statului, datorii ce sunt incluse la categoria datorie nationala, deoarece guvernul intentioneaza sa ofere spre vanzare ulterior actiunile detinute in prezent in cadrul bancilor.
RBS nu a fost singura care a incercat sa se extinda pe baza de credite. In 2008, creditele oferite de bancile din Marea Britanie au depasit valoarea depozitelor cu 700 mld. lire (821,8 mld. euro), aducand bancile intr-o stare de dependenta in raport cu capitalul strain destinat finantarii, conform informatiilor oferite de Banca Angliei. In 2001 volumul total al creditelor acordate consumatorilor a fost aproximativ egal cu cel al depozitelor.
RBS, cu istoria sa de evolutii pozitive si negative, este exemplul extrem al unei banci ce a mers la pas alaturi de banci europene si americane pentru a deveni mai puternica, in conditiile in care barierele impuse acestui domeniu picau una dupa alta si industria isi consolida pozitia.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO