Business Internaţional

Cum a pierdut un broker de 26 de ani 250 mil. euro

12.10.2007, 15:50 45

Richard "Chip" Bierbaum, traderul firmei de investitii Calyon demis luna trecuta sub acuzatia de desfasurare de operatiuni neautorizate de trading - operatiuni care au dus la pierderi de 250 milioane de euro, a declarat ca superiorii sai erau la curent cu activitatea sa si ca acestia il considerau un "copil de aur" al biroului din New York, scrie Bloomberg.
"Nu a existat nimic ilegal. Raportam totul zilnic. Cred ca au existat unele pierderi, dar nu atat de mari pe cat sustine compania", spune Bierbaum.
Calyon, divizia de investitii a bancii franceze Credit Agricole, a doua mare banca franceza, a anuntat pe 18 septembrie ca detine "o pozitie neobisnuit de mare pe piata", "peste limita admisa", profitul pe trimestrul al treilea urmand sa inregistreze o scadere "drastica".
Bierbaum a spus ca a investit in indici legati de contracte swap pe riscul de credit care ar aduce castiguri daca banca centrala americana ar reduce ratele dobanzii, perceptiile investitorilor cu privire la calitatea creditelor urmand sa se imbunatateasca drept rezultat. El a refuzat sa ofere detalii cu privire la tranzactiile desfasurate.
Contractele swap pe riscul de credit sunt instrumente derivate utilizate de traderi pentru a specula pe marginea capacitatii companiilor de a-si rambursa creditele.
Pe 17 august, Fed a redus rata dobanzii pe care o percepe bancilor cu 0,5%, pana la 5,75%. Masura a dus la o scadere a costurilor contractelor swap pe riscul de credit incluse in indicele CDX North America Investment Grade pana la 60,51 puncte baza pe 24 august, de la 78,33 pe 16 august, indicand o imbunatatire a perceptiei investitorilor fata de riscuri.
La sfarsitul lunii trecute, Credit Agricole anunta ca scaderea valorii instrumentelor financiare cu venit fix generata de numarul record de cazuri de imposibilitate de plata a creditelor ipotecare cu risc ridicat in Statele Unite are un "impact limitat" asupra activitatii sale.
Mai apoi, indicele si-a schimbat directia si a avansat pana la 67,525 puncte baza pe 4 septembrie, ziua in care Calyon declara ca a descoperit tranzactiile. O noua versiune a indicelui se situeaza acum la 44,75.
Pierderile ar fi cele mai mari rezultate din tranzactii neautorizate din momentul in care tranzactiile lui John Rusnak au costat Allied Irish Banks 691 de milioane de dolari in 2002. Incapacitatea managementului de a-i supraveghea pe traderii de pe segmentul derivatelor le-a permis lui Nick Leeson sa duca la faliment Barings si lui Yasuo Hamanaka sa ascunda pierderi de 2,6 miliarde de dolari din tranzactii cu contracte futures pe cupru in cadrul Sumitomo. "Banca sustine ca acesta este un incident izolat, problemele fiind cauzate de un trader care nu ne-a respectat procedurile privitoare la risc si limitele privitoare la tranzactii", a declarat Anne Robert, purtatoare de cuvant a Calyon. "Pierderile sunt legate de costurile implicate de anularea pozitiilor neautorizate".
Cinci din superiorii lui Bierbaum au fost de asemenea demisi, conform unor surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul.
Calyon l-a demis pe Francois Page, in varsta de 50 de ani, CEO-ul diviziei americane, si pe Loic Fery, in varsta de 33 de ani, director global pe piete de credit, conform unor surse familiare cu situatia. Zain Andullah, in varsta de 37 de ani, Jerome Le Jamtel, in varsta de 40 de ani si Thierry Hasse, in varsta de 45 de ani, au parasit si ei firma, conform surselor mai-sus mentionate. Fery, Le Jamtel si Abdullah au refuzat sa comenteze. Purtatoarea de cuvant a companiei a declarat ca "banca a luat masurile necesare privitoare la tranzactiile neautorizate".
Calyon, care a luat nastere in momentul in care Credit Agricole a achizitionat Credit Lyonnais cu sediul la Paris in 2003, spune ca pozitia a fost in principal constituita in "ultimele zile ale lunii august, peste limita autorizata si fara autoritatea de a implica banca la acest nivel".
Actiunile Credit Agricole au scazut cu 9% in acest an, comparativ cu scaderea de 5,2% inregistrata de indicele Bloomberg Europe Banks and Financial Services. Bierbaum a declarat ca a trimis bancii rapoarte privitoare la pozitia sa in fiecare zi. El a mai spus ca tranzactiile au adus un profit de aproximativ 100 de milioane de dolari inainte de demiterea sa. Bierbaum nu poate explica cum s-a transformat suma in pierderi de 353 de milioane de dolari (250 mil. euro).
In mod tipic, bancile anuleaza "pariurile" pe scaderea contractelor swap pe riscul de credit achizitionand contractele. Calyon a declarat pe 18 septembrie ca pozitia sa a revenit la normal.
Declaratia conform careia tranzactiile au fost realizate fara permisiunea bancii sunt "absurde", iar demiterea a venit ca un "adevarat soc", spune Bierbaum. El a declarat ca a angajat un avocat, dar nu a oferit detalii suplimentare.
Derivatele sunt mai greu de monitorizat decat alte active financiare, spune Frank Partnoy, profesor in cadrul University of San Diego.
Leeson, care a cauzat prabusirea Barings in 1995, este de parere ca acest gen de pierderi indica faptul ca bancile nu sunt dispuse sa cheltuiasca banii necesari prevenirii unor astfel de tranzactii neautorizate.
"In ultimii zece ani au existat mai multe scandaluri financiare de proportii, legate de pierderi de miliarde de dolari, si totusi problemele de control nu au fost remediate", a declarat Leeson. "Trebuie sa te intrebi de ce".
Tatal vitreg al lui Bierbaum este un descendent al lui John Jay, Seful Curtii Supreme de Justitie a Statelor Unite. Bierbaum a crescut in New York, iar in timpul liceului a fost trimis la Rocky Mountain Academy din Bonner Creek, Idaho. Academia era destinata adolescentilor cu "probleme comportamentale si emotionale", fiind inchisa in 2005, conform Juliei Andrick, fost marketing director in cadrul scolii. Ea arata ca problemele variau de la "lipsa de respect fata de parinti" pana la droguri si alcoolism.
Mai apoi, Bierbaum a urmat cursurile Trinity College din Hartford, Connecticut. In 2001, a fost arestat in Suffolk County, New York, pentru ca ar fi condus sub influenta alcoolului. Ofiterul care l-a arestat a gasit acte de identitate false asupra sa. Dupa ce a absolvit cursurile Trinity in 2003, Bierbaum a lucrat timp de patru luni in cadrul firmei imobiliare si de investitii LeFrak Organization din Newport, New Jersey. Principala sa sarcina era de a prezenta apartamente potentialilor chiriasi.
"A fost un bun soldat", spune Jamie LeFrak, un director in varsta de 33 de ani din cadrul firmei care are o relatie cu sora lui Bierbaum, Caroline. "Chip este un tip onest care nu ar fi actionat cu siguranta fara permisiunea sefilor", spune LeFrak.
Bierbaum s-a alaturat firmei newyorkeze Bear Stearns in octombrie 2003, unde procesa tranzactii, devenind in cele din urma junior trader pentru unul dintre fondurile de hedging ale firmei, care s-a prabusit in luna iunie din cauza unor "pariuri" gresite pe instrumente financiare legate de credite ipotecare cu risc ridicat.
Bierbaum a devenit analist financiar autorizat in luna mai, conform purtatorului de cuvant al CFA Institute.
"Mi-ar placea sa revin pe segmentul de credit trading", spune Bierbaum, care a ramas in New York de cand a fost demis, citind ziarele si trimitandu-si CV-ul. "Imi fac griji. E cuvantul meu impotriva cuvantului lor", marturiseste Bierbaum.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO