Business Internaţional

Cum a reusit Santander sa le dea mat rivalilor in plina criza

Cum a reusit Santander sa le dea mat rivalilor in plina criza

Foto: Reuters

01.11.2009, 23:40 56

La jumatatea lunii noiembrie 2008, Emilio Botin traversa uneledintre cele mai dificile momente din cariera sa, scrie FinancialTimes. Santander, banca spaniola al carei presedinte executiv este,a surprins piata cu o lansare de titluri la preturi foarteatragatoare.
Grupul intentiona sa obtina 7,2 mld. euro si sa isi majoreze bazade capital, insa pretul actiunilor coborase anterior pana aproapede 4,5 euro per actiune si acest plan isi pierdea dinatractivitate. Era posibil ca o cincime din Santander, cea mai marebanca din zona euro dupa capitalizarea de piata, sa ajunga inmainile membrilor consortiilor de garantare a operatiunilor deemisie de titluri, in frunte cu Merrill Lynch si Bank ofAmerica.

Santander castiga pariul
La sfarsitul lunii noiembrie insa, preturile actiunilor au intratpe o panta ascendenta, iar banii au fost stransi. Botin era peculmile fericirii. Inca o data el si-a asumat un risc intr-un joc acarui miza era intarirea pozitiei bancii, si a castigat.
Un an mai tarziu, tot ce mai ramasese in memorie era finalulfericit al situatiei. Nimeni nu se mai gandea ca margineaprapastiei fusese la distanta de doar un pas. Botin, care si-acelebrat cea de-a 75-a aniversare, este in continuare presedinteleunei banci ce a iesit din actuala criza mult mai puternica decatmajoritatea rivalilor si partenerilor sai, in special comparativ cuRoyal Bank of Scotland si Fortis, pe care criza le-a doborat.Impreuna cu Santander, cei doi jucatori au cumparat ABN Amro inschimbul sumei de 72 mld. euro, si impreuna au impartit ramasitelein urma cu doi ani, cand boom-ul era in floare.
In mai putin de un an, pretul actiunilor Santander s-a dublat, iarcompania a organizat cea mai buna oferta publica initiala, obtinand7 mld. dolari doar din listarea filialei din Brazilia. Aceastasingura valoreaza mai mult de 30 mld. euro, aproximativ catDeutsche Bank, Societe Generale sau Citigroup.
Nimeni nu se astepta ca micuta banca infiintata in orasul dinnordul Spaniei, Santander, in 1857, sa creasca atat de mult incatsa devina o institutie cu 90 de milioane de clienti si 170.000 deangajati, una dintre cele mai mari banci si mai agresive dinpunctul de vedere al achizitiilor de la inceputul secolului al21-lea.
Tot la fel de surprinzator a fost si faptul ca in timpul crizeifinanciare ce a urmat falimentului Lehman Brothers banca a reusitsa evolueze pozitiv, condusa de o persoana numita in functiedatorita influentei numelui sau si criticata aspru de rivalii saipentru impulsivitatea sa.

Criza naste castigatori
Aceasta situatie a ridicat o serie de intrebari referitoare lafactorii care au permis bancii cu sediul in Spania - cea de-acincea cea mai mare economie a Uniunii Europene - sa iasa din crizaca o mare forta pe scena bancara. Intrebarea care a aparut a fostdaca meritul este al bancii, pentru istoria si experienta sa, saual conducerii.
Este evident ca achizitiile pe care Botin le-a facut in strainatateau ajutat in momentul in care a izbucnit criza. Aproximativ ocincime din profitul obtinut de Santander provine din operatiunilepe care banca le detine intr-o economie emergenta, Brazilia. O altacincime provine de pe piata din Marea Britanie, puternic afectatade criza. Aici Santander a adaugat Alliance&Leicester sidepozitele si filialele Bradford&Bingley la reteaua Abbey pecare a cumparat-o in 2004. Aceasta diversificare a operatiunilor alimitat expunerea bancii Santander la riscurile pe care economiaslabita a Spaniei le presupune.
"Suntem lideri pe 10 piete, pe care noi le consideram a fi pietecheie si pe care le cunoastem bine", a spus Botin recent.
Un alt factor care a contribuit la pozitionarea in top a banciiSantander a fost experienta Bancii Spaniei, organul de reglementareal industriei, care din crizele anterioare a invatat si nu a lasatbancile sa actioneze impulsiv si sa isi asume riscuri prea mari,actiuni care au condus la pieire mari creditori din Statele Unitesi Marea Britanie. La fel ca alte banci spaniole, Santander s-aconcentrat pe operatiuni traditionale de banca de retail si debanca comerciala si a ignorat atragatoarele operatiuni deinvestment banking care au scufundat alti jucatori.
"Managementul riscului si nimic altceva", asa explica AlfredoSaenz, directorul executiv al grupului, performanta bancii pe careo conduce si a catorva din rivalii sai din Spania. "In Spania, noibancherii am reusit sa depasim patru mari crize financiare", afirmael. "Putine state vestice au trebuit sa treaca prin asta - crizeledin '70, '80, '90, si acum din 2000. Eu am fost acolo in cazulfiecareia".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels