Business Internaţional

Cum ar ieşi Grecia din zona euro: explicarea procesului în 8 paşi simpli

Cum iese Grecia din zona euro: explicarea procesului în 8 paşi simpli

Autor: Radu Racu

22.05.2012, 11:31 4662

Sean Darby, strategul şef de la Jeffries Group, una dintre cele mai importante bănci de investiţii din SUA, a inclus în nota săptămânală pe care o transmite investitorilor un ghid în opt paşi cu procesul probabil al ieşirii Greciei din zona euro. Nota a fost preluată de Business Insider.

Iata pe scurt, un fel de "curs fără profesor" în 8 paşi pentru ieşirea Greciei din zona euro

1. Autorităţile declară caz de forţă majoră şi nu mai plătesc datoria externă.

2. Toate depozitele bancare sunt îngheţate. Se declară vacanţă bancară, în timpul căreia doar o sumă limitată din valoarea depozitelor poate fi retrasă din băncile locale.

3. Se impune controlul strict asupra fluxurilor de capital iar majoritatea băncilor vor fi naţionalizate. Transferul banilor în afara ţării este interzis.

4. Se introduce o nouă monedă iar toate depozitele bancare sunt convertite în valuta noua, la o valoare reală cu până la 60% mai mică (sau cu oricât estenevoie pentru a aduce contul curent pe plus)

5. Noua monedă este lăsată liberă pentru conversie cu valutele internaţionale.

6. Toate datoriile Greciei, atât cele de stat cât şi cele private, sunt reconvertite în noua monedă naţională. Salariile şi pensiile sunt plătite în noua monedă naţională.

7. Vechea monedă (euro) este exclusă din tranzacţiile interne.

8. Toate preţurile sunt afişate în noua monedă naţională. Nu se mai acceptă nicio referinţă străină pe pla intern, cum ar fi euro sau dolarul american.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO