Business Internaţional

Cum ar putea fi pusă în pericol moneda de rezervă a lumii

Cum ar putea fi pusă în pericol moneda de rezervă a lumii

Autor: Mădălina M.

12.11.2013, 16:14 1026

Dolarul american este, fără îndoială, moneda de rezervă a lumii. Mai mult de 60% din rezervele valutare deţinute de băncile centrale sunt în dolari, în timp ce  numai 24% sunt în euro, notează Business Insider.

Ameninţarea care ar putea duce la eroziunea statutului dolarului american ca monedă de rezervă a lumii reiese chiar din politicile economice ale Statelor Unite. Una dintre acestea se referă la inflaţie. Având în vedere stagnarea inflaţiei pe teritoriul american, această ameninţare pare îndepărtată, spune John Shin, un strateg valutar la banca americană Bank of America Merrill Lynch. Totodată poate genera motive reale de îngrijorare şi criza fiscală din Washington.

“În opinia noastră, cea mai apropiată şi plauzibilă ameninţare la adresa statutului de monedă de rezervă a dolarului american se leagă de evenimentele politice autohtone”, spune Shin. “Totuşi, nici măcar această posibilitate, care este foarte puţin probabilă, nu ar cauza o schimbare imediată a statutului dolarului american”.

Rolul dolarului american nu a scăzut, iar situaţia va rămâne neschimbată, cu atât mai mult cu cât nu există alţi competitori care ar putea înlocui dolarul, spune Shin.
Tot Shin explică principalele motivele pentru care dolarul îşi va păstra poziţia de valută dominantă. Unul dintre acestea se referă la valoarea unică semnificativă a monedei americane, dată de utilitatea sa.  De asemeena, Shin menţionează cele mai importante caracteristici pentru a fi o monedă de rezervă dominantă: modelele economice şi comerciale, adâncimea pieţei financiare, încrederea în valoarea monedei şi inerţia de la utilizarea anterioară. 

Statele Unite au în continuare cea mai mare economie , mai mare chiar decât zona euro per ansamblu. Totuşi, factorul determinant ar putea fi dimensiunea pieţei financiare, întrucât nu există nicio ţară care să întreacă Trezoreria Statelor Unite în ceea ce priveşte lichiditatea şi adâncimea pieţei, mai ales în perioadele de criză.

Următorul candidat care vizează statutul de monedă dominantă este euro. De asemenea, China încearcă să promoveze yuanul ca o alternativă a dolarului american, însă, pentru a face acest lucru, ambele monede trebuie să depăşească o serie de obstacole, spune Shin.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO