Business Internaţional

Cum ar putea schimba conflictul din Crimeea faţa sportului mondial

Cum ar putea schimba conflictul din Crimeea faţa...

Autor: Cristian Voinea

29.03.2014, 17:57 766

Conflictul din Crimeea, început în urmă cu mai mult de o lună, poate afecta sportul din toată lumea. UE şi Statele Uniteau au trecut la sancţiuni drastice faţă Rusia pentru că Federaţia nu şi-a retras armata din sud-estul Ucrainei. În urma unei şedinţe de urgenţă din urmă cu două săptămâni, Uniunea Europeană a blocat conturile a 18 oficiali din fostul guvern al Ucrainei, guvern care era susţinut de la Moscova. În urmă cu o săptămână, preşedintele Americii, Barack Obama, a făcut publică o listă cu oficiali ruşi care nu vor mai primi viză pentru SUA, dar şi blocarea activităţilor economice cu America. Printre ei se numără mai mulţi oligarhi, care au investit sume importante în sport. Gennady Timchenko şi fraţii Rotenberg, Boris şi Arkady, se află, şi ei, pe „lista neagră“ a americanilor. Cei trei sunt implicaţi în conducerea echipei de hochei finlandeză Jokerit dar şi în alte sporturi. Timchenko este un pasionat de tenis, sponsorizând mai mulţi jucători din ATP, dar şi un turneu de pe teritoriul Finlandei. Boris Rotenberg este preşedintele lui Dinamo Moscova, echipă antrenată de Dan Petrescu, în timp ce Arkady este preşedintele aceluiaşi club, dar la secţia de hochei. Pe lângă cei trei, Alisher Usmanov, al doilea acţionar al lui Arsenal, dar şi Roman Abramovici, patronul lui Chelsea, care este cunoscut ca fiind unul dintre preferaţii lui Putin, sunt în pericol de a le fi blocate afacerile în UE.

Usmanov a pierdut un „război“ cu un american

Coincidenţă sau nu, cel mai bogat rus, conform Forbes, este Alisher Usmanov, omul care deţine puţin peste 30% din acţiunile lui Arsenal Londra. Fondatorul companiei Metallo Invest are în acest moment o avere estimată la 18,6 miliarde de dolari. Incursiunea sa în fotbal a început în 2007, când a cumpărat 14,58% din acţiunile clubului londonez, pentru care i-a plătit fostului coproprietar, David Dein, 75 de milioane de lire sterline. Ulterior, numărul acţiunilor deţinute de Usmanov a crescut până la 29%, când un alt acţionar, americanul Stanley Kroenke, a reuşit să dea lovitură prin creşterea numărului de acţiuni până la 62%. În consecinţă, acesta a fost obligat să facă o ofertă tuturor acţionarilor pentru a deţine clubul în totalitate, dar s-a lovit de refuzul categoric al lui Usmanov, care a rămas cu o treime din club.

Pe lângă Arsenal, Usmanov şi-a extins influenţa şi peste scrimă. În prezent, este preşedintele Federaţiei Internaţionale de Scrimă, sport pe care l-a practicat în tinereţe, pentru Uzbekistan.

Citiţi mai multe pe prosport.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO