Business Internaţional

Cum arata recesiunea la chinezi: economia a crescut cu doar 6,8%

22.01.2009, 17:12 27

Procesul de incetinire a ritmului de crestere al economiei Chinei s-a adancit in ultimul trimestru al anului trecut, cresterea economica reducandu-se la o rata anuala de 6,8% in contextul scaderii exporturilor si al unei piete rezidentiale slabite, scrie Financial Times.

Stirea a survenit in conditiile in care Banca Japoniei a raportat o reducere a produsului intern brut de 5,6% in ultimul trimestru al anului trecut comparativ cu trimestrul al treilea, o evolutie ce impinge tara mai aproape de prima sa recesiune de la criza financiara asiatica din 1998 incoace. Exporturile celei de-a patra mari economii a Asiei au inregistrat o scadere de 11,9% in ultimul trimestru.
Banca centrala a tarii si-a redus proiectia de crestere a economiei, aratand ca PIB-ul s-ar putea contracta cu 1,8% pana pe 31 martie si cu 2% in anul urmator. Anterior, Banca Japoniei prevazuse o crestere de 0,1% si respectiv 0,6%. Totusi, banca a mentinut ratele dobanzii neschimbate la 0,1% si a declarat ca va lua in considerare achizitionarea de obligatiuni corporatiste pentru a contribui la reducerea presiunilor asupra companiilor.
Biroul National de Statistica al Chinei a anuntat ca economia a avansat cu 6,8% in ultimul trimestru al anului comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, cel mai slab ritm de crestere din ultimii sapte ani. Pe intregul an, economia a inregistrat o crestere de 9%, in scadere de la rata revizuita de crestere de 13 procente inregistrata in 2007.
Aceasta incetinire dramatica ar putea avea un impact semnificativ asupra unei mari parti din restul Asiei, care se bazeaza intr-o masura foarte ridicata pe cererea venita din partea Chinei. Au aparut deja rapoarte sumbre din Coreea de Sud, economia acestei tari inregistrand un declin de 3,4 procente in ultimul trimestru al anului trecut.
In acelasi timp, exista posibilitatea declansarii unor ample proteste ca urmare a pierderilor de locuri de munca.
"Se confirma faptul ca economia a incetinit rapid de la varful inregistrat in 2007", a declarat Ben Simpfendorfer, economist in cadrul RBS din Hong Kong. Acesta a adaugat ca cifra oficiala supraevalueaza probabil rata reala de crestere, anticipand o crestere de numai 5% in acest an.
Ma Jiantang, director al Biroului chinez de Statistica, a declarat: "Anul 2008 a fost un an iesit din comun, plin de evenimente". Acesta a aratat ca economia tarii a fost afectata de o serie de dezastre naturale, cum ar fi cutremurul din luna mai, si de criza financiara.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO