Business Internaţional

Cum intentioneaza Rusia sa cheltuie banii obtinuti din exporturile de petrol

20.11.2007, 16:04 16

In cativa ani un adevarat colos industrial va lua nastere pe malurile Volgai: cel mai mare centru de obtinere a aluminiului din lume, cu o productie totala anuala estimata la peste 1 mil. tone si care va fi alimentat cu energie electrica provenita de la doua reactoare nuclare, scrie Financial Times.
Compania Rusal, cel mai mare producator de aluminiu din lume, a anuntat ca investitia in constructia centrului siderurgic se ridica la peste 7 miliarde de dolari (4,8 mld. euro). Compania deja detine cele mai mari topitorii din lume, cele de la Bratsk si Krasnoyarsk din Siberia. Constuite intre 1960 si 1970, ambele topitorii erau mandria Uniunii Sovietice in domeniul industriei siderurgice. Constructia noii topitorii de la Saratov reprezinta cel mai mare proiect de dezvoltare industriala din Rusia, un proiect de o asemenea anvergura nemaifiind intreprins inca de pe vremea comunismului.
Rusia a inceput inca o data sa gandeasca la scara mare, iar constructia noii topitorii este dovada faptului ca reforma economica din Rusia a intrat deja intr-o noua etapa. Declinul economic sustinut din anii '90, cauzat de tranzitia de la comunism la capitalism, s-a terminat. Cel mai probabil Produsul Intern Brut din acest an va depasi nivelul de 1.200 de miliarde de dolari, in termeni nominali acesta fiind de sase ori mai mare decat nivelul intregistrat in 1999. In termeni reali insa, nivelul actual al PIB-ului se ridica la cel inregistrat in 1990, chiar inainte de prabusirea Uniunii Sovietice.
De asemenea, incheierea tranzitiei economice a insemnat si recentralizarea puterii politice la Kremlin in mana presedintelui Vladimir Putin. Intreaga consolidare economica a fost alimentata de catre cresterea pretului petrolului. Iar dupa ce in '98, Rusia se afla in pragul unei crize din cauza cresterii datoriilor interne, in 2007 a reusit sa ajunga la o rezerva de stat de peste 450 mld. dolari.
Cu toate acestea, nu inseamna ca Rusia este una dintre cele mai bogate state - PIB-ul pe locuitor reprezinta doar 60% din PIB-ul pe locuitor inregsitrat in Portugalia de exemplu. Insa cum economia rusa este pe cale sa inregistreze cea de-a opta crestere anuala consecutiva de aproape 7%, atat investitorii privati, cat si politicieni nu se pot gandi decat la scara larga in ceea ce priveste viitorul economic al Rusiei.
In cadrul unei conferinte a guvernului rus din aceasta vara, sustinuta la St. Petersburg, Rusia si-a fixat drept obicetiv pentru 2020 intrarea in topul primelor cinci economii la nivel mondial, in prezent fiind ocupanta locului noua. In cadrul unui eveniment similar desfasurat in septembrie in statiunea Soci, guvernul rus a facut publica intentia de a investi in urmatorii zece ani peste 1.000 de miliarde de dolari in constructia si dezvoltarea infrastructurii de transport si cea industriala. Acesta ar reprezenta unul dintre cele mai mari programe de dezvoltare intreprinse la nivel mondial, fiind depasit doar de programenle de dezvoltare ale guvernului chinez. Guvernul spera ca peste 80% din finantarea necesara dezvoltarii programului sa fie asigurata de catre sectorul privat, in special de catre investitori straini din domeniul constructiilor si al ingineriei.
Ambele intentii ale Rusiei indica faptul ca aceasta a intrat intr-o noua perioada in care forteaza alinierea la standerlele occidentale. "Dupa decenii de lipsa a investitiilor, Rusia este in urma cu tot, nu numai la capitolul infrastructura, fie ca este vorba despre autostrazi, aeroporturi, spitale sau serivcii de sanatate publica", a declarat Hans-Jorg Rudolff, presedinte al Barclays Capital. "Fara o infrastructura eficienta nu poti deveni o putere economica si nici o putere geo-politica", a adaugat el.
Dimensiunile politicilor si ambitia Rusiei pentru sustinera dezvoltarii economice ar putea explica de ce Putin a dat de inteles luna trecuta ca nu va renunta sa se implice chiar si dupa ce de anul viitor, conform prevederilor constitutiei care ii interzic o noua participiare la alegerile pentru presedintie, nu va mai detine functia de presedinte. Astfel si noile alegeri prezindetiale, care vor avea loc cel mai tarziu in martie anul viitor, marcheaza intrarea Rusiei intr-o noua etapa. Si cu toate ca populatia a considerat declaratia lui Putin ca pe un atac la democratia statului, investitorii au primit cu entuziasm spusele presedintelui, considerandu-le o garantie a stabilitatii economice. Putin a declarat ca pentru anul viitor intentioneaza sa ocupe functia de prim-ministru.
Cu toate acestea, se ridica serioase semne de intrebare daca maniera de control politic din partea Kremlinului si dirijarea economica din partea statului este solutia perfecta pentru aceasta noua etapa din dezvoltarea economica a Rusiei si daca actuala conducere, formata in mare parte din fosti agenti KGB, mai este potrivita pentru o asemenea misiune.
"Cea mai mare ingrijoarare o reprezinta acesti agenti secreti, care au profitat de pe urma cresterii preturilor la petrol si care acum si-au consolidat puterea politica", a declarat unul dintre bancherii de la Moscova.
Investitiile necesare in dezvoltatea infrastructurii sunt de-a dreptul coplesitoare. In ciuda dimensiunilor geografice mari ale Rusiei, reteaua feroviara este de doua ori mai mica decat cea a Statelor Unite, iar viteza cu care trenurile de marfa circula pe asemenea sine este de doar 40 km/h. Reteua de drumuri din Rusia este de zece ori mai mica decat cea din Statele Unite si doar 5% dintre acestea sunt drumuri considerate de buna calitate.
Din cauza unor asemenea deficiente, cifra de investitii de mii de miliarde a guvernului rus pare insuficienta si mai degraba simbolica decat precisa.
Cu toate acestea, ambitiile de dezvoltare ale Rusiei continua si pe plan industrial, Putin anuntand in cadrul unui speech in fata Parlamentului ca intentioneaza ca pana in 2020 Rusia sa investeasca peste 480 mld. dolari in extinderea si imbunatatirea retelelor de energie electrica. Proiectul de dezvoltare a retelei energetice poarta numele de Goelro 2, la fel ca proiectul dezvoltat de Lenin in 1920. Dupa ce in toata perioada comunista Rusia a construit doar 30 de centrale nucleare, Rusia intentioneaza ca in urmatorii 12 ani sa construiasca alte 26 de centrale atomice.
Compania feroviara rusa a anuntat investitii de peste 400 mld. dolari in urmatorii 20 ani pentru modernizarea si extinderea retelei feroviare, iar pentru modernizarea aeroporturilor au fost repartizate peste 30 mld. dolari.
Nu toate investitiile vor fi in infrastructura insa. Rusia intentioneaza sa investeasca in jur de 5 mld. dolari pentru infiintarea unei corporatii de nanotehnologie care sa se ocupe cu dezvoltarea sectorului high-teh. Conform unui raport al Institutului Regional pentru Politici, se arata ca investitiile in infrastructura si in sectorul industrial, preconizate pana in anul 2020, se ridica la peste 400 de miliarde de dolari (273 mld. euro).
Daca este pus corect in aplicare, planul de dezvoltare ar putea transforma radical Rusia, iar centrul de investitii s-ar putea schimba dinspre regiunea europeana a Rusiei spre cea de dincolo de Muntii Urali, rezultatul fiind industralizarea regiunilor din Siberia si reducerea disparitatilor regionale.
Totodata prin noile planuri de dezvoltare economica, Rusia incearca sa-si reduca din dependenta fata de industria extractiva, indreptandu-si atentia catre industria de prelucrare a petrolului.
Iar constructiile de noi spitale, scoli sau complexe rezidentiale le-ar putea trezi rusilor sentimentul ca beneficiaza de pe urma cresterilor economice datorate exporturilor de resurse energetice.
Pentru a reusi strangerea necesarului de resurse financiare, Rusia va apela la companiile gigant controlate de stat, din domeniul energetic, ca Gazprom, care detine monopolul in industria extractiva a gazului, Rosneft, care detine monopolul in industria extractiva a petrolului, Transneft, operatorul national al conductelor de transport de petrol si gaze, precum si compania de exploatare a cailor ferate din Rusia.
De asemenea, multi analisti sunt de parere ca printre investitori se vor numara si cativa dintre oligarhii rusi, precum Oleg Deripaska, care detine controlul asupra companiei Rusal.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO