Business Internaţional

Cum isi imbunatateste un miliardar ucrainean imaginea internationala prin achizitie de arta contemporana

29.10.2007, 19:55 39

Speculatiile privitoare la cumparatorii operelor de arta contemporana s-au intensificat in ultimii ani, printre cele mai circulate scenarii numarandu-se acelea in care erau implicati oamenii de afaceri rusi, scrie Bloomberg.
Acum, o parte a misterului a fost dezvaluita: unul dintre cei mai importanti cumparatori este Victor Pinciuk, un ucrainian de 46 de ani, care a strans miliarde de dolari din afacerile derulate pe segmentul industriei producatoare de otel.
Colectia sa include operele unora dintre cei mai scumpi artisti in viata, precum britanicul Damian Hirst, americanul Jeff Koons si fotograful german Andreas Gyursky. Cei trei artisti vor deschide luna aceasta o expozitie la Kiev, ceea ce demonstreaza intentia lui Pinciuk de pune capitala Ucrainei pe harta culturala mondiala.
"Cel mai probabil, Pinciuk este cel mai important jucator de pe piata de arta contemporana, provenit din fosta uniune Sovietica", a declarat Oxana Bondarenko, directorul Victoria Art Foundation, detinuta de miliardarul Leonid Michelson, directorul executiv al Novatek, al doilea mare producator de gaz natural din Rusia.
Printre operele de arta detinute de catre Pinciuk se afla si tabloul din 1912 al Ilyei Maskov intitulat "Exista inca viata printre flori" (Still life with flowers). Opera a fost vanduta in decembrie 2005 pentru 3 milioane de euro, de sapte ori mai mult decat valoarea estimata initial, fiind la acea data cea mai scumpa pictura vanduta in cadrul unei licitatii din Rusia. "Inca imi plac tablourile in stil impresionist ale artistilor rusi si ucraineni, dar acum ma concentrez, in principal, pe operele de arta contemporana", spune Pinciuk, a carui pasiune pentru arta a luat nastere la inceputul anilor '90, fiind influentata de operele interbelice si antebelice ale artistilor rusi si ucraineni. Colectia de arta contemporana este, insa, mai recenta.
Miliardarul ucrainean, ginerele fostului presedinte Leonid Kucima, detine Interpipe, cel mai mare producator ucrainean de conducte din otel furnizate companiilor de petrol si gaze. De asemenea, el detine si cateva statii TV, precum si producatorul de otel VAT Dnipropetsstal. Forbes estimeaza averea lui Pinciuk la 2,8 miliarde de dolari, in timp ce declara ca "directorul executiv al companiei mele imi estimeaza averea la 10 miliarde de dolari".
"Pinciuk este constient de ceea ce face, avand o pasiune sincera si puternica pentru arta contemporana", spune Bondarenko. "In acelasi timp, a inteles faptul ca prin aceasta actiune isi imbunatateste imaginea internationala", a adaugat el.
Pinciuk Art Center este primul muzeu de arta contemporana din fostul spatiu sovietic, fiind deschis in septembrie 2006. Intrarea in muzeu este libera, in primul an avand 150.000 de vizitatori.
Miliardarul spune ca a cheltuit 15 milioane de dolari pentru achizitionarea si renovarea etajului sase al cladirii din perioada tarista, unde functioneaza muzeul. Cu toate acestea, spatiul a devenit deja neincapator. De aceea, anul viitor va incepe constructia unei noi cladiri langa raul Dnepr.
"Intentionam sa transformam Kievul intr-o importanta destinatie pentru arta contemporana", a declarat Pinciuk adaugand ca "arta contemporana va impulsiona modernizarea societatii, in special a tinerei generatii".
Desi, Pinciuk nu a dorit sa dezvaluie suma platita pentru cele mai noi achizitii ale sale, spune ca "am achizitionat cateva piese prin intermediul caselor de licitatii Christie's si Sotheby's, dar de regula achizitionez direct de la artist, sau prin intermediul dealerilor acestora".
Doua dintre operele artistului american Jeff Knoos, care se afla in colectia lui Pinciuk, sunt "Girl'" si "Landscape Waterfall II", ambele fiind datate 2007. Dintre operele lui Damien Hirst, ucraineanul detine "The Cancer Cronicles/Jesus and Disciples". Aceasta opera a fost cea care a starnit cele mai multe emotii la deschiderea din 2006 a muzeului din Kiev. Opera este alcatuita din 13 panze de marimi impresionante, acoperite cu muste si rasina, precum si din 12 capete de vaci introduse in recipiente din sticla umplute cu formaldehida. Multi vizitatori s-au plans ca in sala care adaposteste aceasta opera este un miros insuportabil. Celelalte opere de arta detinute de Pinciuk apartin unor artisti precum, britanicii Antony Gomerly si Peter Doig, japonezul Takashi Murakami sau ucrainenii Oleg Kulik si Serhiy Bratkov.
"Am fost surprins de omogenitatea colectiei lui Pinciuk", a declarat Koons, adaugad ca "insasi cladirea in care este adapostita colectia este un spatiu intim si modern".
De asemenea, ucraineanul detine opere ale unor artisti de varf ai inceputului de secol XX, precum Nicholas Roerich, Constantin Korovin si Piotr Konchalovsky. Colectia sa cuprinde si aproximativ 500-600 de lucrari de arta contemporana, dintre care jumatate apartin unor artisti ucraineni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels