Business Internaţional

Cum s-a spulberat visul Europei de a deveni o superputere care sa lupte de la egal la egal cu SUA

Cum s-a spulberat visul Europei de a deveni o superputere care sa lupte de la egal la egal cu SUA

Francois Mitterrand (presedinte al Frantei intre 1981 si 1995, stanga) si Helmut Kohl (cancelar al Germaniei intre 1982 si 1998) sunt cei mai importanti oameni aflati in spatele crearii UE

09.05.2010, 23:37 124

Cand Marea Britanie s-a alaturat Comunitatii Economice Europene(CEE), primul-ministru de atunci, Edward Heath, le-a spusdiplomatilor din Australia, Canada si Noua Zeenlanda in timpul uneicine ca Europa va deveni o superputere, care va pune Statele Unitein umbra, scrie agentia de presa Thomson Reuters.
Reprezentantul Canadei a fost suficient de curajos ca sa il sfidezepe Heath, insa, atunci cand musafirii au plecat, primul-ministruconservator s-a intors catre unul dintre adjunctii sai si a spus:"Saracul canadian. Nu intelege, nu-i asa?"
Cuvintele lui Heath par cel putin naive acum, la patru deceniidistanta.
Unitatea Uniunii Europene este testata dur de criza datoriilor dinGrecia si de fragilitatea economica a altor state.
UE a avut nevoie de mai multe saptamani pentru a cadea de acordasupra unui pachet salvator pentru Atena si inca nu a reusit sacalmeze pietele financiare. Abilitatea sa de a opri contagiuneacatre alte state si de a tine zona euro unita este pusa laindoiala.
Departe de a deveni o superputere, UE sau grupul celor 27 de statecare s-a dezvoltat din CEE se lupta pentru a se mentine in topurilemondiale.
Heath s-ar fi strambat astazi la auzul raspunsului oferit de DiegoLopez Garrido, secretarul de stat pentru afaceri din Spania, atuncicand a fost intrebat luna trecuta despre esecul UE de a lua odecizie mai rapid.
"Uniunea Europeana nu este Statele Unite. Suntem 27 de state, nuunul", a spus el.

Unde a gresit Europa?
Rationamentul lui Heath pentru aderarea la Uniunea Europeana a fostca acesta este singurul mod in care Europa poate ramane la inaltimeintr-o lume a superputerilor.
Fondatorii UE au pus bazele unei grupari care se dorea o uniunemonetara, economica si politica tot mai stransa, insa UE nu areusit intotdeauna sa vorbeasca pe o singura voce, un punct slabevidentiat de crizele recente.
Germania a fost considerata de multe ori tapul ispasitor pentru cas-a opus ideii acordarii unor credite de urgenta Greciei. Motivuleste ca opinia publica se opunea salvarii unui stat pe care ilconsiderau lenes si imoral. Solidaritatea europeana a fost pusa laindoiala.
Astazi, liderii europeni nu si-au asumat acelas angajamentemotional fata de uniunea politica ca predecesorii lor, cum a fostcazul liderilor francezi si germani, presedintele Fran'oisMitterrand si Helmut Kohl.
Ei au supravietuit celui de-al Doilea Razboi Mondial, cand statelelor erau inamice, si au fost uniti de dorinta de a impiedica un nourazboi. "Mi-l amintesc pe Kohl spunand lui John Major (fost premierbritanic - n. red.), fostul meu sef, ca el si Mitterrand reprezintaultima generatie de lideri care pledeaza pentru Uniunea Europeana",a afirmat Sir Stephen Wall, un fost consilier britanic pe problemede politica externa. "El a spus ca va mai fi o generatie dupa noi,care aproape va ajunge sa inteleaga, pentru ca dupa aceea, cuexceptia situatiei in care sunt adoptate masuri reale acum, vompierde pentru totdeauna aceasta pornire".

Schimbari istorice
Teama de Moscova, care a unit Europa de Vest in timpul RazboiuluiRece, s-a sfarsit cu colapsul Uniunii Sovietice, chiar daca uneletemeri au fost reinviate recent. Reunificarea a pus Germania infotoliul de cea mai puternica tara a Europei.
Oferirea posibilitatii de a adera statelor din Europa Centrala side Est a incetinit procesul de adoptare a deciziilor si a adancitdiferenta dintre cei relativ saraci si cei bogati.
Criza economica mondiala i-a fortat pe liderii europeni sa segandeasca la proble mele interne mai mult ca oricand, astfel cainteresele paneuropene au devenit de interes secundar pentruvotanti.
Chiar si succesul monedei euro a fost pus la indoiala in momentulin care Grecia a recunoscut ca deficitul bugetar era de doua orimai mare decat raportase initial, iar pietele si-au pierdutincrederea in abilitatea statului de a evita intrarea inincapacitate de plata.
La un nivel mai inalt, UE este acuzata ca nu are lideri vizionarisi "o idee mare".
Aceasta idee trebuia sa vina din planul Europa 2020 al ComisieiEuropene, plan pentru stimularea cresterii si crearea de noi locuride munca. Entuziasmul generat de acesta a fost insa slab.
Criticii cred ca acest lucru se datoreaza initiativei esuate aEuropei de a deveni "cea mai competitiva si dinamica economiebazata pe cunoastere" pana in 2010.

Istoria Uniunii Europene pe scurt

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO