Business Internaţional

Cum sărăcesc americanii, chiar dacă SUA sunt cea mai mare economie a lumii

Cum sărăcesc americanii, chiar dacă SUA sunt cea mai mare economie a lumii

Bonurile alimentare au scos 3,9 milioane de americani din numărătoarea săracilor. Foto: AFP

Autor: Radu Bostan

19.09.2012, 00:05 5237

Venitul mediu real al gos­podăriilor americane a scă­zut cu 1,5% între 2010 şi 2011, la 50.054 dolari, relevă un raport publicat de Biroul Recensământului (US Census Bureau) săptămâna trecută. Rata naţională a sărăciei a rămas la 15%, indicând că 46,2 milioane de oameni trăiau anul trecut sub pragul sărăciei, definit la nivel federal ca venituri de 23.200 dolari pentru o familie cu patru membri.

O explicaţie a stagnării ratei sărăciei este dată de creşterea angajărilor în rândul americanilor cu venituri mici. Însă majoritatea locurilor de muncă nou-create oferă salarii reduse. Unii dintre cei 12,5 milioane de şomeri, câţi erau în luna august, riscă să cadă sub pragul sărăciei după ce nu vor mai beneficia de ajutorul de şomaj.

Datele biroului relevă că cei mai bogaţi au devenit şi mai bogaţi. Din veniturile cumu­late, celor mai bogaţi 20% dintre americani le-a revenit o parte de 51,1%, faţă de 50,3% în 2010. Celor mai bogaţi 5% le-a revenit 22,3% din veniturile totale, compa­rativ cu 21,3% în 2010. În cadrul grupei de 20%, partea primilor 5% a urcat cu aproape 5%.

Cum partea din venituri a celor mai să­raci 20% americani nu s-a modificat, ine­ga­li­ta­tea veniturilor gospodăriilor a crescut cu 1,6%, iar venitul mediu, venitul sub care se pla­sează jumătate din populaţie, va con­ti­nua să scadă în timp ce rata sărăciei nu se va re­duce. Per total, americanii au fost mai să­raci în 2011 decât în 1999, scrie o parte din pre­sa americană.

Bonurile alimentare au scos 3,9 milioane de americani din numărătoarea săracilor

Modul de calcul al ratei sărăciei folosit de Biroul Recensământului foloseşte acelaşi prag al veniturilor din 1964, doar că ajustat la inflaţie.

Valoarea aleasă la acea vreme a fost nivelul veniturilor sub care o familie de trei sau mai mulţi membri ar fi nevoită să chel­tuiască peste o treime din venit pe ali­mente. Metodologia Biroului nu ia în con­si­de­rare alte cheltuieli importante, precum costul locuinţei, transportului, sănătăţii şi îngrijirii copiilor, scrie CBS News.

Biroul nu ţine cont nici de ajutoare sociale precum cele destinate locuinţei (chi­rii subvenţionate, locuinţe de stat) sau bo­nurile alimentare, dar include ajutoarele de şomaj. Astfel, mai mulţi americani ar trăi sub pragul sărăciei în absenţa cheltuielilor efectuate de guvern pentru aşa-zisa "plasă de siguranţă". Potrivit datelor Biroului, aju­toa­rele de şomaj au ţinut 2,3 milioane de per­soane deasupra liniei de plutire. Earned Income Tax Credit, un program de scutiri de la impozitul pe venit pentru persoanele cu venituri mici, a ridicat 5,7 milioane de per­soane deasupra pragului sărăciei, iar bonurile alimentare au scos 3,9 milioane de americani din numărătoarea săracilor. Creşterea angajărilor ar avea un efect semnificativ asupra reducerii sărăciei, având în vedere că persoanele cu un loc de muncă reprezintă doar 7,2% dintre ameri­canii aflaţi sub pragul sărăciei. Cei care nu au muncit nicio săptămână anul trecut repre­zintă 32,9%.

Şansele ca şomajul să scadă substan­ţial în următoarea perioadă sunt reduse totuşi. Banca centrală americană a anunţat re­cent că producţia industrială a Statelor Unite a scăzut cu 1,2% în august, cea mai mare contracţie de după 2009.

Încetinirea avan­sului exporturilor ameri­cane în con­textul recesiunii din Europa a împins defi­ci­tul comercial lunar de bunuri industriale la ni­velul record de 63,9 mld. dolari. Astfel, fa­bricile care au creat 500.000 de locuri de muncă în 2010 au început să disponibilizeze muncitorii, scrie Bloomberg.

Sărăcia combătută printr-o educaţie mai bună

Sărăcia este amplificată de lipsa educaţiei şi a oportunităţilor de angajare. Potrivit unui studiu al Annie E. Casey Foundation, citat de Huffington Post, 85% din elevii proveniţi din familii cu venituri mici şi care merg la şcoli din zone sărace nu reuşesc să obţină note satisfăcătoare la citire. Studiul evidenţiază, de asemenea, legătura dintre dificultăţile de citire la vârsta de nouă ani şi rate mai ridicate de abandon şcolar în liceu. Şansele americanilor din familii cu venituri mici şi fără diplomă de liceu de a găsi un loc de muncă erau doar 38% în 2008, încă înainte ca recesiunea să se facă simţită cu adevărat în Statele Unite. Mai mult, aceste persoane câştigă în medie cu aproape 40% mai puţin decât absolvenţii de liceu. De asemenea, majoritatea deţinuţilor din închisorile americane, respectiv 75% din cei din închisori de stat şi 59% din cei din închisori federale, nu au absolvit liceul.

Protestele recente ale profesorilor din Chicago au evidenţiat diferenţele de viziune cu privire la cea mai mare problemă a şcolilor americane de stat, anume cum se poate oferi o educaţie corespunzătoare copiilor săraci, scrie Thomson Reuters. Unii oficiali, precum Rahm Emanuel, primarul oraşului Chicago, susţin că dacă elevii rămân în urmă, este vina profesorilor. Cei care subscriu acestei păreri vor să reformeze educaţia publică pornind de la clasarea şcolilor după notele obţinute în examenele naţionale, iar apoi prin concedierea profesorilor, introducerea management-ului privat sau închiderea şcolilor mai puţin "performante". De cealaltă parte, mulţi profesori, inclusiv cei care au participat la proteste în Chicago, spun că singurul mod de a îmbunătăţi şcolile din comunităţi sărace este rezolvând problemele sociale asociate cu sărăcia. Această abordare a fost încercată, în mod discret, în câteva părţi ale ţării. De exemplu, în Cincinnati, statul Ohio, majoritatea şcolilor din cartierele sărace au fost învelite într-un "cocon" de servicii sociale, precum bănci alimentare, dispensare şi centre de consiliere. Seara, aceste şcoli sunt puse la dispoziţia cluburilor sportive, cursurilor de educaţie parentală sau grupurilor de suport. Rezultatele se văd. Dacă în anul 2000, 51% din cei care au intrat la liceu au reuşit să absolve, după zece ani rata absolvirii a ajuns la 82%.

Deşi terminarea celor 12 clase oferă şanse mai bune unei persoane de a găsi un loc de muncă, diploma de liceu nu garantează singură depăşirea sărăciei, potrivit unui studiu al Center for Economic and Policy Research (CEPR). Doar 30% din americanii cu vârstă de muncă (25-64 ani) şi sub pragul sărăciei în 2010 nu absolviseră liceul, în timp ce 12% din aceştia aveau chiar diplomă de facultate.

Ce înseamnă să fii sărac în SUA

  • Aproximativ 80% din familiile sărace au aer condiţionat. În 1970 doar 36% din întreaga populaţie a SUA avea aer condiţionat, potrivit Heritage Foundation.

  • Aproape trei sferturi din familiile sărace au maşină, iar 31% dintre acestea au două sau mai multe maşini.

  • Aproape două treimi dintre săraci au televiziune prin satelit sau cablu.

  • Jumătate dintre cei săraci au un computer personal, iar una din şapte familii au două sau mai multe calculatoare.

  • O treime dintre familii au un televizor cu ecran widescreen cu plasmă sau LCD.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO