Business Internaţional

Cum se explica cresterile de pe burse: Pietele financiare au facut atac de cord, dar investitorii se comporta de parca ar fi fost doar o zgarietura

15.11.2009, 23:30 21

Cu toate acestea, situatia actuala este total diferita de cea deatunci, scrie revista NewsWeek. Astazi, piata muncii este puternicafectata de criza mondiala - rata somajului situandu-se la cel mairidicat nivel din ultimii zece ani, multe state se afla pe margineaprapastiei, la doar un pas departare de un faliment national,creditele de consum au secat in toate colturile lumii, fara castatele dezvoltate sa faca exceptie, iar investitorii vad asta cape un semn bun? Este dificil sa gasesti o categorie de active alcaror pret sa nu fi crescut puternic fata de minimele recordinregistrate de pietele din toata lumea in luna martie. Indicelebursier S&P a avasat cu 58%, iar NASDAQ cu 67%.

Pietele emergente (a caror evolutie este masurata de indicele dereferinta MSCI) au urcat 95% fata de valorile din cea de-a treialuna a anului.

Preturile tuturor materiilor prime cresc, in frunte cu titeiul -care a postat un avans de 132% fata de minimul din luna februarie -si aurul, care bate record dupa record si care a depasit dejapragul de 1.100 de dolari pe uncie.

Investitorii pun bazele unui nou bubble

Desi discutiile de la Washington privind instituirea unor reguligenerale care sa reglementeze activitatea sistemului bancar aucondus uneori la o scadere a pretului actiunilor companiilor dinsector, titlurile bancilor vinovate de actuala criza conducplutonul cresterilor la nivel de industrie, crescand cu circa 130%fata de martie.

Unde este Robert Schiller - autorul bestseller-ului "IrrationalExuberance" - cand este nevoie de el? De fapt, profesorul de laYale care a prevazut prabusirea bursiera din 2001 tocmai a terminato analiza a pietelor imobiliare din Statele Unite, adunand datelenecesare pentru calcularea indicelui Case-Schiller. Analiza sa ascos la iveala faptul ca preturile locuintelor au scazut cu 7,2% inperioada decembrie 2008 - aprilie 2009, pentru ca ulterior sa urce5% intre aprilie si august. Desi datele istorice prezinta unelelacune si nu se poate face o analiza perfecta, Schiller crede caaceasta evolutie reprezinta cea mai categorica schimbare desituatie de pe piata imobiliara americana din ultimii 100 deani.

Pietele din Marea Britanie si Australia incep, de asemenea, saisi revina, acestea fiind, alaturi de SUA cele mai afectate decriza anul trecut. In unele orase din Asia situatia pe aceastapiata este infloritoare. Cum este posibil ca preturile caselor sainceapa din nou sa urce in conditiile in care rata somajului cresteamenintator in cele mai multe state, cresterile salariale suntinexistente, iar datoria publica a tarilor din intreaga lume atingeniveluri record?

"Oamenii se axeaza din ce in ce mai mult pe speculatii, iaraceasta schimbare pare a fi una de lunga durata. Tind sa cred canoi cautam cu lumanarea un nou fenomen de tip bubble", spuneSchiller.

Un echo-bubble pandeste dupa colt

De fapt, ne vom confrunta cu un fenomen de tipul echo-bubble.Economistii spun ca aceasta asociere de termeni defineste unfenomen de tip bubble de mai mica intensitate, ce urmeaza de regulaunor fenomene de acelasi tip, dar mult mai ample.

Acestea apar dupa ce autoritatile injecteaza sume importante ineconomii pentru a incerca sa repare dezechilibrele. Nu este ocoincidenta faptul ca astazi cele mai mari cresteri de preturi suntintalnite la active precum materiile prime (care au atins un nivelmaxim in 2008) si actiunile companiilor de pe pietele emergente(care si-au atins maximul la sfarsitul lui 2007).

"Povestea despre cresterea neintrerupta a economiei mondiale,condusa in prezent de evolutia Chinei si a altor piete emergentecheie, este un vis, care nu poate fi sters cu buretele foarteusor", spune Ruchir Sharma, seful diviziei de piete emergente incadrul Morgan Stanley Investment Management. Visul ignora insafaptul ca pietele mondiale trebuie mai intai sa revina la "formafizica" initiala de dinainte de criza care toamna trecuta a trimispietele de credit la un pas de colaps.

"Prea multi investitori trateaza criza financiara de parca ar fidoar o rana superficiala", este de parere Mohamed El-Erian,director general in cadrul PIMCO.

"Nu este insa asa: sistemul a suferit un soc chiar in epicentru,nu doar o rana superficiala", a adaugat el, afirmand ca in acestcaz epicentrul il reprezinta sistemul financiar din Statele Unite.El-Erian crede ca odata ce noile reguli vor intra in vigoare,investitorii vor ajunge sa trateze actiunile bancilor din StateleUnite la fel ca pe cele ale companiilor de utilitati,considerandu-le plictisitoare si neatragatoare, cu o evolutielenta. Ele nu vor mai reprezenta centrul atentiei, avandperspective mari de crestere.

Pietele sunt hiperactive, spune el, iar volumul tranzactiilor sivaloarea lor au la baza ideea ca procesul de revenire din criza alStatelor Unite va continua la fel de in forta, iar Produsul InternBrut va creste cu peste 3%. Din pacate, adauga el, in realitaterevenirea "este temporara si reversibila", influentata de factoriprecum pachetele de stimulare mai degraba decat de revenireainvestitorilor straini si de reducerea ratei somajului in sistemulprivat. El-Erian este de parere ca acest scenariu nu poate indicapentru Statele Unite o crestere de peste 2%.

Ce este un echo-bubble

  • Un echo-bubble este un fenomen de tip bubble (o perioada decrestere artificiala a valorii unui activ, urmata de o scadereabrupta) de mai mica amploare ce urmeaza de regula unui proces deacelasi tip, dar mult mai amplu.
  • Bubble-urile sunt urmate de regula de crize, care duc lainterventia statului pe piata. Aceasta interventie, caracterizataprin injectarea de bani, pregateste scena pentru o noua perioada incare banii se obtin usor cu ajutorul speculatiilor. Fenomenul afost observat de-a lungul istoriei, incepand cu bubble-ul cailorferate britanice din 1880 pana la bubble-ul pietelor bursiere dinArabia Sudita din 2005.
  • Autorul lucrarii "Devil take the Hindmost: A history ofFinancial Speculation", Edward Chancellor, spune ca "echobubble-urile tind sa aiba o intensitate mai redusa si o durata maimica decat primul".
  • In medie, acestea ating doar 30-40% din amploarea celui initialinainte ca balonul de sapun sa se sparga, iar piata bursiera sarevina la valorile corecte, fiind anulat avansul obtinut in timpulecho-bubble-ului, fara insa a se ajunge la nivelurile minimeanterioare. In prezent, acest lucru s-ar ilustra printr-un nivel de7.000-8.000 de puncte al indicelui Dow Jones.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels