Business Internaţional

Cutia Pandorei propusă de un grup de economişti Greciei: "giraţi noile împrumuturi cu active imobiliare"

Cutia Pandorei propusă de un grup de economişti Greciei: "giraţi noile împrumuturi cu active imobiliare"

Autor: Vlad Popescu - Mediafax

16.10.2011, 17:21 795

Grecia ar putea folosi active imobiliare deţinute de stat drept garanţii colaterale pentru noi obligaţiuni prin care să atragă finanţare de peste 100 miliarde euro, potrivit unei propuneri înaintate guvernului elen de grup de economişti, transmite Reuters.

Preşedintele Fundaţiei pentru Cercetare Economică şi Industrială, Yannis Stournaras, a declarat că planul care a fost propus guvernului ar permite transformarea unei pătţi substanţiale din datoria de stat a Greciei într-o nouă formă de obligaţiune garantată prin active.Propunerea ar permite Greciei să-şi reducă datoria de stat cu 50-60% din PIB, estimează economiştii care au elaborat planul.


Guvernul elen estimează o datorie de stat de 162% din PIB pentru sfârşitul acestui an, sau peste 340 miliarde de euro.Planul este similar cu propunerea unor economişti germani, care au arătat că statul elen ar putea transfera activele unei autorităţi supranaţionale care să le valorifice şi să folosească fondurile pentru reducerea datoriei de stat a Greciei.


Principala diferenţă dintre cele două propuneri este că, potrivit planului economiştilor greci, Atena ar putea reintra oricând în posesia activelor prin răscumpărarea obligaţiunilor.Stournaras a arătat că planul ar putea reprezenta o alternativă la propunerile venite din partea mai multor lideri europeni şi economişti privind pierderile acceptate de bănci pe datoria de stat a Greciei.



Băncile şi companiile de asigurări, creditorii privaţi ai Greciei, au acceptat în iulie să şteargă 21% din obligaţiunile de stat greceşti care vor ajunge la maturitate până în 2020, care însumează 135 miliarde euro. Între timp, mai mulţi lideri politici din UE şi economişti au sugerat o pierdere mai mare pentru bănci, apropiată de 50% din valoarea datoriilor."Considerăm că UE ar trebui să caute o soluţie în această direcţie, prin folosirea activelor statului, evitând variante mai periculoase, precum pierderi mari pentru bănci, care ar face datoria nesustenabilă şi ar crea probabil o situaţie foarte periculoasă", a arătat el.Reprezentanţii ministerului elen al Finanţelor nu au putut fi contactaţi pentru comentarii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels