Business Internaţional

Daca pe noi ne-au salvat banii grecilor, pe ei cine ii salveaza?

Daca pe noi ne-au salvat banii grecilor, pe ei cine ii salveaza?
21.03.2010, 23:05 17

Grecia, ca si Romania in urma cu mai bine de un deceniu, esteindrumata sa anunte intrarea in incapacitate de plata de cei maiputernici membri ai zonei euro.

Ironia sortii face ca, in 1997, Romania a reusit sa eviteintrarea in incapacitate de plata datorita banilor primiti dinprivatizarea operatorului national de telefonie fixa Romtelecom,care a fost vandut catre compania elena OTE. "Am o amintire foarteincarcata de emotii, cu oameni care asteptau cu sufletul la guraintrarea banilor din privatizarea Romtelecom pe parcursul anului1997, cand toate agentiile de rating preconizau intrarea Romanieiin incapacitate de plata", isi aminteste Ion Nestor (desen), unuldintre cei mai respectati avocati din Romania.

Daca acum mai bine de zece ani tara noastra era, potrivittuturor agentiilor de rating si actorilor din piata, la un pas defaliment deoarece nu reusea sa isi plateasca datoriile externe,acum a venit randul Greciei. Daca pe noi ne-au salvat banii venitide la Atena, pe greci cine ii va salva?

Grecia ar trebui sa accepte necesitatea intrarii in incapacitatede plata, acest lucru putand servi drept exemplu si pentrucelelalte state cu probleme, a spus Thilo Sarrazin, membru alconsiliului director al bancii centrale a Germaniei, citat de LesEchos.

Exista insa si optimisti care cred ca Grecia poate sa decidasingura care este solutia potrivita.

"Este o confuzie generala", a spus Daniel Gros, directorulCentrului pentru Studii Politice Europene din Bruxelles, citat deBloomberg. "Poate politicienii din Franta si Germania ar trebui saramana tacuti o perioada. Grecia este o tara suverana si va faceceea ce va dori."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO