Business Internaţional

Dacă vreţi aur gratis vizitaţi Elveţia!

Dacă vreţi aur gratis vizitaţi Elveţia!

Autor: Paul Comşa

03.09.2011, 08:02 3202

Nesiguranţa dată de turbulenţele economice şi financiare face ca preţul aurului să stabilească noi recorduri istorice. În aceste condiţii, a căuta aur în munţi nu mai este pentru mulţi o activitate de agrement. Căutătorii de aur se întâlnesc nu numai în locurile tradiţionale, precum Statele Unite sau Australia, ci şi în Alpii elveţieni, scrie cnbc.com.


Napfgebiet este o regiune deluroasă pitorească din Elveţia aflată la jumătatea distanţei dintre oraşele Berna şi Lucerna şi la o oră de mers cu maşina de Zurich. În peisaj se integrează cirezi de vaci, ferme şi pârâiaşe liniştite în albia cărora strălucesc bucăţele de aur, cea mai valoroasă resursă a regiunii.

Toni Obertuefer se ocupă cu organizarea expediţiilor de căutare a aurului.


"Comparativ cu anul trecut, observăm o creştere a rezervărilor pentru acest gen de expediţii şi aceasta se datorează preţului mai mare al aurului" spune Toni, adăugând că vara aceasta este una din cele mai aglomerate din cariera sa de peste 20 de ani.


Grupuri de şcolari, angajaţi şi familii deopotrivă, "înarmaţi" cu cizme, oale şi lopăţele se îngrămădesc în pârâiaşele din regiune şi scormonesc nisipul în speranţa de a face descoperirea vieţii lor: o pepită mare de aur. În zilele de vârf Obertuefer are până la 120 de "clienţi". Alţi organizatori de expediţii de căutare a aurului susţin că asistă la o creştere cu 20% a rezervărilor în această vară faţă de perioada similară a anului trecut.
Este puţin probabil ca "spălarea" aurului să îmbogăţească pe cineva. Sunt necesari ani întregi de noroc pentru a transforma hobby-ul în avere. Pentru a găsi un kilogram de aur în Elveţia, experţii spun că este nevoie de cinci ani de căutari neîntrerupte.

Turiştii susţin însă că participă la expediţii din alte motive. Mulţi spun că este "distractiv" să îţi petreci timpul într-un pârâiaş cu prietenii, colegii sau cu familia. Obertuefer are însă o explicaţie mai ştiinţifică:
"Aurul continuă să fascineze oamenii, bătrâni sau tineri, din toate clasele sociale. Îşi păstrează mereu culoarea şi strălucirea."


Oare cât va mai continua ascensiunea aurului?


Eliane Tanner, analist la Sarasin, o bancă elveţiană, crede că preţul aurului va urca până la 1313 euro pe uncie (aproape 46 euro pe gram). Preţul ar putea creşte şi anul următor până la 1382 euro pe uncie (circa 48,37 euro pe gram). Ea afirmă că în trecut s-au înregistrat unele scăderi ale preţului aurului pe bursă, însă cotaţia îşi menţine trendul ascendent.
Evoluţia este susţinută de trei factori. Primul constă în politicile monetare adoptate de băncile centrale şi posibilitatea introducerii unei noi runde de ajustare cantitativă. Al doilea factor stă în suplimentarea rezervelor de aur ale băncilor din ţările emergente. Ultimul este reprezentat de neliniştea provocată de criza datoriilor din Europa şi SUA.
Atâta timp cât preţul aurului va rămâne la cote ridicate, oamenii vor continua să scormonească prin munţii şi pârâiaşele Elveţiei. Aici aproape tot ce străluceşte este aur, dar niciodată nu va fi de ajuns.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels