Business Internaţional

Datoria publică a Italiei a ajuns la valori astronomice

Autor: Bogdan Cojocaru

14.12.2010, 23:35 38

Datoria publică a Italiei, una dintre cele mai mari din lume învaloare absolută, a atins în luna octombrie un nou nivel record, de1.867 de miliarde de euro, comparativ cu 1.844 de miliarde de euroîn septembrie, a anunţat Banca Italiei, preluată de AFP.

Datoria Italiei va urca de la 115,8% din Produsul Intern Brut(PIB) în 2009 la 118,5% din PIB în acest an, estimează guvernul. În2011, datoria va ajunge la 119,2% din PIB, urmând să coboare la117,5% din PIB în 2012 şi la 115,2% din PIB în 2013.

"Italia are a treia mare datorie publică din lume, fără a aveaînsă a treia mare economie a lumii, iar datoria o expune mai multdecât pe alte state la atacurile speculative. Dar nu suntem încăbătuţi şi ne vom lupta pentru a ne afirma soliditatea reală aeconomiei", a afimat premierul Silvio Berlusconi, care ieri a fostsupus unui vot de încredere.

Italia a reuşit să limiteze creşterea deficitului bugetar şi aadoptat măsuri severe de austeritate. În urmă cu două săptămâniînsă, randamentele obligaţiunilor italiene au urcat la nivelurirecord.

Italia a intrat de curând pe lista ţărilor cu probleme de careinvestitorii încep să se ferească. Din grupul ţărilor europene careau intrat în dizgraţia acestora se mai află Grecia, Irlanda,Portugalia, Spania şi mai nou şi Belgia.

Dacă deficitul nu este o problemă majoră, datoria publică, adoua ca mărime ca pondere în PIB din UE după cea a Greciei, şiperspectivele slabe privind creşterea economică sunt principalelevulnerabilităţi ale ţării.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO