Business Internaţional

David Newman, preşedintele Asociaţiei Internaţionale a Deşeurilor Solide: România ar putea avea un sistem „normal“ de gestionare a deşeurilor în maximum patru ani

David Newman: „Factorul politic nu face clar a cui este respon­sabilitatea“

David Newman: „Factorul politic nu face clar a cui este respon­sabilitatea“

Autor: Bogdan Cojocaru

30.09.2013, 20:02 281

România este mai murdară decât majoritatea statelor europene, dar şi-ar putea construi în maximum patru ani un sistem de gestionare selectivă a deşeurilor „normal“, apropiat de cele din Europa de Vest, dacă foloseşte scurta fereastră de oportunitate pe care o oferă fondurile europene, a afirmat într-un interviu acordat ZF David Newman, preşedintele Asociaţiei Internaţionale a Deşeurilor Solide (ISWA).

 ISWA este o asociaţie internaţională, independentă şi non-profit înfiinţată cu misiunea de a promova şi dezvolta la nivel mondial un management sustenabil şi profesional al deşeurilor. Asociaţia are membri din 39 de ţări, inclusiv din România. În calitate de preşedinte al ei, David Newman, un englez stabilit în Italia, a călătorit doar anul acesta în peste 20 de ţări. Despre România, el poate spune că este una dintre cele mai murdare ţări din Europa. „Aici, în centrul Bucureştiului, este curat, dar pe măsură ce te deplasezi spre periferie poţi vedea amploarea problemei“, a spus şeful ISWA. De ce este România aşa? „În primul rând din cauza educaţiei“, crede el. Dar lucrurile pot fi îndreptate, iar un exemplu este Marea Britanie, unde în anii 1970 guvernul a lansat o campanie publică agresivă de conştientizare a problemei mizeriei de pe străzi, campanie care a avut succes. „Englezii nu şi-au dat seama că gunoiul este o problemă până nu li s-a spus aceasta“. Apoi, ca în cazul altor state în aceeaşi situaţie, gradul de murdărie reflectă dez­voltarea infra­structurii de salubritate, adică „numărul de oameni şi de maşini de pe stradă“, şi prioritatea pe care guvernele o acordă problemei, a explicat David Newman.

Însă România are şansa ca în maximum patru ani să aibă un sistem de gestionare selectivă a deşeurilor dacă nu de top, cel puţin „normal“ cu ajutorul fondurilor europene, consideră el, avertizând că această fereastră de oportunitate se va închide repede. România are alocate pentru perioada 2007-2013 fonduri europene pentru proiecte privind dezvoltarea sistemelor integrate de management al deşeurilor şi extinderea infrastructurii de management al deşeurilor de aproximativ 793 milioane euro. Dar gradul de absorbţie pe POS Mediu era în august de numai 20%.

Legat de obstacolele de care se lo­veşte în România dezvoltarea sistemului de gestionare a deşeurilor, David Newman a menţionat factorul politic, care nu face clar „a cui este respon­sabilitatea“.

David Newman a venit în România pentru a participa la conferinţa naţională „Ma­nagementul Dezvoltării Durabile al Deşeurilor Municipale“ organizată săptămâna trecută la Bucureşti de Asociaţia Română de Salubritate împreună cu ISWA şi Ministerul Mediului.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 01.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels