Business Internaţional

Davos, idei si dezamagiri

28.01.2003, 00:00 18

Participantii la Forumul Economic Mondial de la Davos, care au platit multe zeci de mii de franci elvetieni, in speranta de a obtine cateva idei clare despre starea lumii, sunt dezolati. Ceata densa, strategica, economica si financiara, care domnea deasupra planetei, nu s-a risipit deloc.
Irakul a monopolizat atentia. Dezechilibrele economice si structurale, si in primul rand deficitul comercial imens al Statelor Unite, au intunecat discutiile. Increderea eroicului consumator, singurul responsabil de activitatea din 2002, este din ce in ce mai fragila. Ce va fi mane, nu stie nimeni.

China pe ambele picioare
Iata care sunt preocuparile aprinse ale momentului.
"Economia Chinei o va depasi pe cea a Uniunii Europene intre 2010 si 2020", este de parere Gail Foster, economist sef la Comisiei conferentiale americane.
Pronosticul reflecta un sentiment impartasit aproape in unanimitate de participanti: China este singura mare tara care se tine pe ambele picioare. Statisticile enuntate de unii si de altii sunt impresionante. Economia chineza a crescut anul trecut cu inca 8%. Investitiile sale au urcat cu 20% pe an. A devenit prima destinatie a fondurilor de investitii multinationale. In 2002, a fost responsabila cu 60% din cresterea comertului mondial. Productia sa de otel o depaseste pe cea a Statelor Unite si  Japoniei la un loc.

Prea batrana Europa
Un alt sentiment foarte raspandit printre liderii afacerilor globale este pesimismul in ceea ce priveste viitorul "Batranei Europe", cum spunea Donald Rumsfeld, ministrul american al apararii. Cat contrast fata de editiile precedente ale reuniunii, in care se afirma ca Europa trebuie "sa preia stafeta" pentru a deveni motorul cresterii economice mondiale! Acum insa, numai lamentatii. Mai ales in ceea ce priveste Germania si Italia, ale caror economii par a fi ajuns intr-un punct mort.
Rezultatul? Cresterea economica potentiala medie a Uniunii Europene pe urmatorii cinci ani nu va fi de 3% sau de 2,5%, cum se spera initial, ci de 1,8%, potrivit lui Jurgen von Hagen, profesor la Universitatea din Bonn. Potrivit lui Hagen, Germania va trebui sa faca reforme radicale ale pietei muncii, ale sistemului de protectie sociala si sa modereze taxele pe salarii. Ea va trebui in primul rand sa abandoneze ideea de a-si mentine o treime din forta de munca in industrie si sa se axeze pe sectorul serviciilor din care Statul va trebui sa se retraga.
Slabiciunea economica din Europa ii da motive in plus Marii Britanii sa-si pastreze moneda nationala. Ce ar urma sa faca o tara cu o crestere economica buna (1,6% in 2002) intr-o zona deprimata economic? Nu este mai avantajos sa ramana pe orbita americana, mult mai dinamica, decat sa se apropie de Germania?

Terorism si produse contrafacute
Oamenii de afaceri care participa la Forumul Economic Mondial de la Davos au indemnat marile corporatii sa se alieze intr-o campanie globala impotriva produselor contrafacute, care provoaca pierderi anuale de aproximativ 450 de miliarde de dolari.
Cifra reprezinta atat pierderile corporatiste, care ajung la sute de milioane de dolari, cat si pe cele guvernamentale, reprezentand sustragerea de la plata taxelor si impozitelor.
"Procter&Gamble pierde anual aproximativ 200-250 de milioane de dolari. Principalele produse care sunt falsificate sunt sampoanele precum Pantene si Head & Shoulders. Acestea sunt mai usor de fabricat, necesita investitii reduse si aduc profituri importante", a aratat John Pepper, presedintele consiliului de conducere P&G.

Marii sefi ai IT sunt pesimisti
Presedintii marilor companii IT privesc cu pesimism anul 2003, nefiind convinsi de o relansare a investitiilor pentru tehnologie. Seful Microsoft, Bill Gates, a declarat cu aceasta ocazie ca nu vede o imbunatatire a economiei in urmatorii doi ani.
"Apreciez ca, pe termen lung, vom asista si la o crestere a bugetelor destinate investitiilor in acest sector. Dar nu anticipez nici un rezultat evident, in urmatorii doi-trei ani", a aratat fondatorul gigantului software.
Pe coridoarele de la Davos, discutiile s-au axat pe situatia dificila in care se afla economia americana, iar perspectiva razboiului nu i-a incantat pe afaceristi. Liderii companiilor IT au avut intalniri cu principalii lor clienti, de la sefii companiilor aeriene si pana la presedintii lanturilor de magazine prin care isi vand produsele.
"Situatia este acceptabila, dar nu buna", a  precizat la randul sau Michael Dell, patronul celui de-al doilea producator de computere din lume. Declaratia sa a fost confirmata si de directorul executiv al Cisco, John Chambers, care a subliniat situatia instabila a economiei in urmatoarele luni. El a atras atentia ca si anul trecut, vanzarile crescute din primele luni au fost confundate cu un semnal de relansare a industriei, dar a urmat apoi o perioada de scadere. Perioada in care se achizitiona "tehnologie de dragul tehnologiei a trecut", a apreciat seful primului producator mondial de echipamente pentru retea.
Presedintele Sun Microsystems, Scott McNealy, a caruit companie a avut un final de an 2002 mai bun decat se spera initial, a refuzat sa faca previziuni. "Toti cei care au crezut ca pot face previziuni s-au inselat", a explicat el. "Tehnologia actuala se strica pana la urma. Asta este sansa noastra, pentru ca oamenii vor avea nevoie de ceva nou", a explicat McNealy. Seful Infineon, cel de-al doilea producator european de cipuri, Ulrich Schumacher, care se declarase foarte optimist la inceputul anului trecut, pentru a-si vedea sperantele spulberate, a afirmat ca anul acesta nu mai este optimsit deloc. Numai presedintele producatoriului de hand-helduri Palm, Eric Benhamou, s-a declarat increzator si a spus ca prevede o crestere modesta a investitiilor in IT anul acesta.
Carly Fiorina, care a reusit sa readuca HP pe primul loc la nivel mondial in randul producatorilor de computere, a fost la fel de pesimista ca si Michael Dell sau John Chambers. "Aceasta tendinta de a acorda toata atentia pretului nu va trece usor", a explicat ea, precizand ca nu vede deocamdata nici un semn al revigorarii economiei americane. Gerard Kleisterlee, presedintele primului producator mondial de electronice, Phillips Electronics, a declarat ca eventualele cresteri ale investitiilor in secotrul IT din anul acesta se vor concentra pe anumite segmente ale industriei, cum ar fi echipamentele pentru Sanatate, precum si produsele "inteligente" din domeniul sigurantei personale si al securitatii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels