Business Internaţional

De ce armata rusă asediază oraşele din sudul Ucrainei: Zaporojie, Mariupol şi Odesa au sute de fabrici şi întreprinderi exportatoare, iar porturile sunt vitale pentru comerţul pe mare al Ucrainei

De ce armata rusă asediază oraşele din sudul Ucrainei:...

Autor: Ramona Cornea

08.03.2022, 22:24 1528

♦ Zaporojie este unul dintre cele mai mari oraşe industriale din Ucraina, cu peste 290 de întreprinderi în acest sector ♦Mariupol, un alt oraş din sudul Ucrainei asediat de armata rusă, a fost până la invazie un centru esenţial pentru comerţul cu cereale, pentru metalurgia şi ingineria grea ale Ucrainei ♦ Odesa este cel mai mare port maritim al ţării.

Strategia militară a armatei ruse în sudul Ucrainei din ultimele zile este clară: încearcă să taie accesul Ucrainei la mare şi să preia controlul principalelor surse de energie ale ţării. Unul din cele trei mari oraşe sudice, Mariupol, este asediat. Un altul, Zaporojie, este bombardat şi are armata rusă la doar câţiva kilometri. Locuitorii Odesei pot vedea în larg navele de desant maritime ale Rusiei. Pe lângă importanţa strategică militară a acestor oraşe, ele sunt şi centre principale pentru industria şi comerţul Ucrainei, cu fabrici care produc componente importante pentru infrastructură, pentru industria de apărare şi economie în ansamblu.

Zaporojie, situat în sud-estul Ucrainei, este unul dintre cele mai mari oraşe industriale din ţară. Aici se află unele dintre cele mai im­por­tante combinate energetice şi me­talurgice pentru Ucraina. Potenţialul industrial al oraşului era asigurat de cele peste 290 de întreprinderi cu activitate acolo înainte de război. Dintre acestea, printre cele mai mari sunt oţelăria Zaporizhstal PJSC - principalul producător de metal laminat, oţel şi fontă –, şi Titanium Magnesium Combine – singurul procesator de titan din Ucraina.

În Zaporojie este şi uzina Motor Sich, care era unul dintre cei mai mari producători de motoare pentru avioane şi elicoptere din întreaga lume. De asemenea, era singura companie din Ucraina care producea motoare pentru avioane şi elicoptere, precum şi instalaţii industriale de turbine cu gaz.

De altfel, în Zaporojie este şi sediul central al Fabricii de Automobile Zaporojie (ZAZ), care produce mărci de automobile ucrainene precum Zaporozhets.

Mariupol are o poveste aparte. A devenit centru industrial după ce în 2014 Rusia a ajutat trupe separatiste să ocupe porţiuni din estul puternic industrializat al Ucrainei. Iar înainte de război era şi un centru pentru comerţul cu cereale, metalurgie şi inginerie grea al Ucrainei.

„Industria cheie a oraşului este metalurgia, iar ponderea produselor de export în cifra de afaceri din co­mer­ţul exterior este de apro­ximativ 70%. Peste 50 de ţări din lume cum­pără produse de la uzinele me­talur­gice Mariupol“, arată informaţiile pe site-ul de prezentare a oraşului.

Cele mai mari întreprinderi din Mariupol sunt: Portul Comercial Mariupol, MMK. Ilici, Şantierul Naval Azov, Magma, Azovstal, Azovintex, Azovmash, Metinvest-Promservice şi Satellite, conform sursei citate.

Compania Azovstal Iron and Steel Works, una dintre cele mai mari întreprinderi din Mariupol, produce componente importante pentru infrastructura de transport feroviar a ţării, adică şine de cale ferată şi elemente de fixare pentru şine.

Odesa, un oraş bombardat de armata Rusiei în dimineaţa zilei de 8 martie, are o economie ce se bazează pe activitatea sa portuară.

„Este cel mai mare port maritim, 70% din exporturile noastre trec prin mare“, a declarat Hanna Shelest, directorul programelor de securitate Ukrainian Prism, pentru Al Jazeera.

Capacitatea de transport a portului din Odesa este de 50 de milioane de tone de marfă în trafic de export, import şi transit pe an. Terminalele portuare de containere sunt proiectate pentru transbordare a peste 900.000 TEU (twenty foot equivalent unit) pe an, arată informaţiile de pe site-ul portului.


Întreprinderile industriale situate în şi în jurul oraşului sunt cele pentru rafinarea combustibilului, construcţia de maşini, metalurgie şi alte tipuri de industrie uşoară, cum ar fi prepararea alimentelor, fabricarea de cherestea şi industria chimică. Agricultura este un al sector important în teritoriile din jurul oraşului.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO