Business Internaţional

De ce China este interesată să ajute Europa scufundată în criză: pentru a-şi salva cea mai mare piaţă de export

Premierul chinez Wen Jiabao: „Prin ajutarea la stabilizarea pieţei europene ne ajutăm pe noi. Toată societatea trebuie să înţeleagă aceasta”.

De ce China este interesată să ajute Europa scufundată în criză: pentru a-şi salva cea mai mare piaţă de export

Autor: Bogdan Cojocaru

07.02.2012, 00:05 1535

"Pe de o parte, cea mai ma­re piaţă pentru expor­turile noastre este Eu­ropa. Pe de altă parte, Europa este cea mai mare sursă de importuri de tehnologie. Din această perspectivă, prin ajutarea la stabilizarea pieţei europene ne ajutăm pe noi. Toată societatea trebuie să înţeleagă aceasta", a afirmat premierul chinez.

Declaraţiile par să ţintească scepti-cismul populaţiei referitor la folosirea vastelor resurse financiare ale Chinei pentru a ajuta ţările mai bogate ale lumii, scrie The Wall Street Journal. Afirmaţiile vin după ce săptămâna trecută autorităţile chineze au primit vizita cancelarului german Angela Merkel.

Oficialii de rang înalt din guvernul chinez fac eforturi să convingă populaţia cu ideea de a utiliza rezervele valutare, de 3.181 miliarde de dolari - cele mai mari din lume - pentru a salva statele europene cu probleme, percepute ca economii risipitoare.

Mai mulţi economişti şi analişti care se bucură de popularitate critică de mult timp guvernul pentru investiţiile pe care acesta le face în datoriile americane. Pentru mulţi chinezi, aceste rezerve reprezintă recompensa pentru munca depusă.

Săptămâna trecută, Wen a declarat în prezenţa lui Merkel că statul chinez intenţionează să majoreze investiţiile în fondurile de salvare ale zonei euro, dar a subliniat că Europa trebuie să-şi rezolve sin­gură problemele. China este unul din­tre investitorii în obligaţiunile emise de Fondul European de Stabilitate Financi­ară, dar sumele investite nu sunt cunos­cute.

Turbulenţele din Europa ameninţă economia chineză

FMI a redus prognoza de creştere economică din acest an pentru China de la 9% la 8,2% din cauza riscului încetinirii exporturilor în condiţiile unui mediu economic incert. Anul trecut, economia chi­neză a avansat cu 9,2%. FMI a aver­tizat însă că în cazul în care Europa se va confrunta cu o recesiune acută, creşterea PIB-ului chinez ar putea încetini la 4%, scrie Bloomberg.

Cancelarul german Angela Merkel a efectuat săptămâna trecută cea de-a cincea vizită din ultimii şase ani în China, semn al importanţei tot mai mari a statului chinez pentru Europa."Ritmul de creştere al economiei chineze ar încetini abrupt dacă zona euro s-ar confrunta cu o recesiune severă. To­tuşi, disciplina fiscală oferă Chinei spaţiu amplu de manevră pentru a răspunde unor astfel de şocuri externe", se arată într-un raport al instituţiei financiare.

China ar putea ajunge principala destinaţie pentru exporturile UE

China ar putea deveni anul aceata, de asemenea, prima piaţă pentru exporturile UE, înaintea Statelor Unite, apreciază am­basadorul UE în China Markus Ederer. "Exporturile euro­pene cresc mai rapid decât importurile euro­pene din China", a menţionat diplo­ma­tul, citat de publicaţia franceză Le Monde.

Exporturile Chinei către UE au avansat cu 14,5% anul trecut, în timp ce importurile au crescut cu 25,6%, potrivit statisticilor chineze. Acestea arată însă că Europa continuă să înregistreze un deficit comercial semnificativ în relaţiile cu China, de 111 miliarde de euro anul trecut. Beijingul încearcă să reducă dependenţa economiei de exporturi şi să stimuleze consumul intern.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO