Business Internaţional

De ce se opun China si India restrictiilor de mediu

10.12.2007, 19:12 18

Oricine este de parere ca India si China nu ar juca un rol important in tratativele referitoare la protectia mediului ar trebui sa priveasca mai atent ultimele rapoarte ale Agentiei Energetice Internationale (IEA), scrie Financial Times.
Conform statisticilor IEA, daca guvernele celor doua tari nu-si vor schimba atitudinea fata de protectia mediului, din cauza cresterii economice intense din cele doua state, cantitatea de emisii de dioxid de carbon eliberate in atmosfera va creste de la 27 de miliarde de tone, nivel inregistrat in 2005, la peste 42 de miliarde de tone de dioxid de carbon pana in anul 2030.
Se preconizeaza ca in 2007 China va depasi chiar si Statele Unite la cantitatea de emisii de dioxid de carbon eliberate in atmosfera, devenind astfel lider, in timp ce India va deveni cea de-a treia cea mai poluanta tara din lume cel tarziu in 2015.
Si cu toate ca este clar ca cele doua tari vor fi printre cele mai poluante state din lume, inca exista discutii aprinse asupra masurilor care ar trebui adoptate pentru protejarea mediului.
Oficialii de la Beijing si New Delhi se opun vehement schimbarii protocolului de la Kyoto, care urmeaza sa expire in 2012. Statele occidentale doresc marirea limitelor admise de emisii poluante care pot fi eliberate in atmosfera.
Natiunile Unite cer o reducere a acestor limite cu cel putin 20% pentru tarile aflate in curs de dezvoltare, in timp ce pentru statele dezvoltate doresc pastrarea nivelului actual, lucru care pur si simplu l-a infuriat pe Montek Singh Ahluwalia, presedintele Comisiei de planificare strategica a Indiei.
"Recomandarile Natiunilor Unite ar trebui in primul rand sa vizeze egalitarismul, insa prin aceasta hotarare nu fac decat sa sprijine marile puteri", a apreciat Ahluwalia, fiind de parere ca nivelul impus de ONU ar avantaja in mod direct Statele Unite si Uniunea Europeana, acestea putandu-si pastra limitele impuse pentru emisiile de dioxid de carbon.
"Nu poti considera decizia ONU ca fiind una dreapta, din moment ce India ar fi nevoita sa-si reduca nivelul emisiilor de carbon mult sub media statelor la nivel global", a incheiat Ahluwalia.
Chiar daca India si China, din cauza cresterii economice din ultima perioada, au devenit principalele surse de poluare la nivel global, pana in prezent acestea nu pot fi considerate vinovate pentru fenomenul de incalzire globala, cauzat de cresterea nivelului de gaze cu efect de sera eliberate in atmosfera.
Pana in prezent China si India aveau cel mai mic nivel de emisii de dioxid de carbon pe cap de locuitor, comparativ cu marile state dezvoltate, precum Statele Unite, care au fost principalii factori poluanti din ultimele decenii.
Conform agentiei de presa chineze Xinhua, aceste state sunt responsabile pentru peste 95% din cantitatea totala de dioxid de carbon la nivel global, eliberat in atmosfera prin utilizarea combustibililor fosili, incepand cu Revolutia Industriala din secolul 18 si pana in anii 1950, si pentru aproximativ 77% din cantitatea de dioxid de carbon eliberat in atmosfera in perioada 1950 - 2000.
Atat China, cat si India se tem ca adoptarea noilor limite admise ar putea influenta viitoarea crestere economica, si astfel ar putea duce in continuare la cresterea saraciei, si asa destul de ridicata, din cele doua state. Insa neadoptarea unor astfel de masuri ar putea favoriza in continuare statele care refuza in continuare adoptarea noilor limite, iar mai departe la destramarea completa a protocolului de la Kyoto.
Atat Statele Unite, cat si Australia s-au folosit destul de multa vreme de pretextul cresterii economice a Chinei si a Indiei, si implicit de cel al cresterii nivelului emisiilor de dioxid de carbon eliberate de catre acestea in atmosfera, pentru a nu adopta noile limite impuse de catre ONU.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO