Business Internaţional

De la inghet, la intuneric

21.03.2005, 00:00 20

Temperaturile scazute inregistrate in Europa in ultimele saptamani ale lui februarie au fortat pana la limita rezervele de electricitate, spun analistii citati de Financial Times.
Cererea de energie a atins cote maxime pe 28 februarie, fortand Electricite De France, furnizorul francez de utilitati, sa impuna numeroase intreruperi de lumina in Corsica si sa taie alimentarea cu energie catre micii consumatori industriali.
Franta, un mare exportator de electricitate, a fost nevoita sa importe de la vecini pentru a evita extinderea caderilor de electricitate.
Preturile la energia electrica s-au marit de patru ori, ajungand la 140 de euro pe megawatt-ora, numeroase tari din Europa incercand sa acopere cererea sporita.  In Spania, cateva fabrici au avut curentul taiat, dupa ce o criza de gaz a lovit statiile de furnizare in timpul perioadei reci.
In Marea Britanie, lipsa gazului a fost, de asemenea, o problema care a cauzat dublarea pretului la 1,15 lire sterline (1,65 euro) pe unitate termala.
Rezervele de gaz ale Italiei  au fost aproape golite, iar clientilor cu acces nelimitat le-a fost oprita furnizarea. S-a format un comitet de urgenta, care sa se confrunte cu aceasta criza.
Temperaturile scazute din intreaga Europa au condus la reducerea retelelor de furnizare, conform specialistilor, care au apreciat ca aceasta criza este datorata lipsei de investitii din ultimii ani. Unii specialisti au declarat ca fara o investitie in reteaua de electricitate, Europa se va confrunta cu crize foarte mari in acest sector in urmatorii ani.
"Europa trebuie sa investeasca 850 de miliarde de euro in retelele de distributie a energiei electrice si in generatoare in urmatorii 30 de ani, pentru a evita intreruperile de furnizare a electricitatii, care ar putea afecta foarte grav economia din regiune", a declarat Agentia Internationala a Energiei.
Situatia cea mai grea o intampina Franta, care este cel mai mare exportator de energie electrica din Europa. Franta distribuie mai mult de 75% din electricitate folosind statiile de energie nucleara, care sunt mai ieftine de folosit o data ce sunt construite. Ceea ce lipseste, spun expertii, sunt micile statii de incalzire pe baza de gaz, de care este nevoie in situatiile de criza.
"In Franta avem multa energie nucleara", a declarat Colette Lewiner, vicepresedintele departamentului de energie de la Capgemini, o firma de consultanta. "Franta ar putea intampina o criza de energie, daca nu incepe sa construiasca niste generatoare nucleare", a adaugat Lewiner. Tara are nevoie de inca 1.000 de megawati de energie generata pana in 2008, urmata de o crestere de 1.000 de megawati pe an, estimeaza EDF.
Grupul energetic este pregatit sa construiasca un nou tip de planta nucleara, care va furniza 1.600 de megawati pe an. Dar nu va fi gata in urmatorii 10 ani. "Intre timp, Franta trebuie sa investeasca in energie la putere maxima, dar si in energie normala", a afirmat Lewiner. "Daca EDF nu va putea construi statiile, ele vor putea fi construite de alte firme noi pe piata, ca Gaz de France, Suez, Endesa sau Enel", a adaugat Colette Lewiner.
Turbinele cu ciclu combinat, mici sau mijlocii, vor fi ideale, pentru ca nu necesita investitii mari si pot fi usor inchise si deschise pentru a atinge nivelul maxim.
Interuperile costisitoare de energie din Italia si Elvetia in 2003 au atras atentia asupra  fragilitatii infrastructurii energetice din Europa, care trebuie sa se dezvolte.
Analistii industriali spun ca trebuie construiti mai multi interconectori si generatori pentru a transfera electricitatea si gazul intre piete.
Din cauza numeroaselor caderi de energie electrica din 2003, Uniunea Europeana a initiat o propunere pentru a regla investitiile in infrastructura, dar a fost respinsa, deoarece UE a considerat ca piata poate acoperi cererea.
Anul acesta, Comisia Europeana va lansa o investigatie in pietele de gaz si electricitate pentru a elimina practicile anticompetitive ale producatorilor. Regulatorul britanic a acuzat pretul gazului experimentat  de furnizorii europeni in ultimii doi ani, in conditiile invechirii retelelor intr-un moment in care trebuie sa lucreze la capacitate maxima.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO