Business Internaţional

De la Rin şi până la Tigru şi Eufrat, fluviile ţipă de disperare

De la Rin şi până la Tigru şi Eufrat, fluviile ţipă...

Autor: Bogdan Cojocaru

22.08.2022, 00:00 1182

Nu poţi păşi în acelaşi râu de două ori, spunea filosoful grec Heraclit din Efes în contextul vremurilor sale, scrie Bloomberg.

Dacă acum, în vremurile schimbărilor accelerate ale climei, ar mai fi în viaţă, acesta ar putea adăuga că s-ar putea să nici nu-ţi mai doreşti să intri cu picioarele în râu. Lichidul îţi poate arde ţesuturile. Sau nisipul care ia locul apei. Dunărea a rămas fără apă.

Cele două fluvii emblematice ale Germaniei, Rin la vest şi Oder la est, ţipă de disperare. Cotele apelor Rinului sunt atât de joase încât pun în pericol circulaţia cu barjele, situaţie în care centrele industriale de pe maluri riscă să rămână fără materii prime şi energie din cărbune. Aorta care conectează Alpii de Marea Nordului şi fabricile germane şi elveţiene de marile porturi internaţionale olandeze seacă.

Oder s-a umplut de peşti morţi, mai mulţi pe segmental polonez al fluviului. Autorităţile germane le acuză pe cele poloneze că n-au dat alarma la timp, aşa cum sunt obligate de regulile UE. În Polonia există suspiciunea că mortalitatea piscicolă se datorează poluării, mai accentuată acum pentru că este mai puţină apă. Autorităţile poloneze spun că au descoperit alge toxice. Încălzirea globală se manifestă în multe forme, cele mai multe distructive. Moartea râurilor este una dintre ele. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO