Business Internaţional

Deficitul bugetar al Frantei a urcat intr-un an de la 3,3% la 7,5% din PIB

31.03.2010, 23:16 437

Deficitul bugetar al Frantei a atins anul trecut un maximistoric de 7,5% din Produsul Intern Brut (PIB), dupa ce guvernul dela Paris a realizat cheltuieli masive pentru a scoate tara dinrecesiune si pentru a reporni motoarele economiei, scrie agentia depresa Dow Jones. Comparativ, deficitul bugetar se ridica la 3,3%din PIB in 2008 si la 2,3% in 2006.
Deficitul bugetar pe 2009 este echivalentul a circa 144,8 mld.euro, potrivit biroului de statistica de la Paris, Insee.
Totodata, datoria publica a Frantei a urcat anul trecut vertiginosla 1.489 mld. euro sau 77,6% din PIB, in conditiile in care lasfarsitul lui 2008 indicatorul se situa la 67,5%.
Asemenea altor state din zona euro, Franta a depasit cu multlimitele privind datoria si deficitul stipulate de legislatiaeuropeana, conform careia datoria publica a unei tari ce folosestemoneda unica europeana nu trebuie sa depaseasca 60% din PIB, intimp ce deficitul trebuie sa atinga maximum 3% din PIB. Cu toateacestea, statele din Uniunea Europeana au primit anul trecutdispense pentru depasirea temporara a acestor limite, pe motiv caar fi facut eforturi financiare masive pentru stimulareaeconomiei.
Potrivit estimarilor guvernului francez, deficitul bugetar al tariiva continua sa creasca anul acesta, atingand 8,2% din PIB pana lafinalul lui 2010. Franta va reveni la pragul de 3% abia in 2013. Sidatoria publica este asteptata sa urce pana la sfarsitul lui 2012la 87,1% din PIB, urmand sa scada abia incepand cu 2013.
Germania a depasit cu mult mai putin limitele impuse de UE,deficitul sau situandu-se la 3,3% din PIB in 2009, echivalentul acirca 77 mld. euro. Cu toate acestea, cresterea deficitului estesubstantiala fata de anul precedent, avand in vedere ca germaniiincheiasera 2008 la echilibru bugetar.
Recent francezii i-au acuzat pe nemti ca au reusit sa evite o seriede situatii neplacute, printre care si un avans substantial aldeficitului bugetar, cu pretul crearii de probleme pentru altenatiuni.
La mijlocul lunii martie, ministrul francez de finante, ChristineLagarde, a avertizat ca excedentul comercial al Germaniei ar puteacrea dezechilibre la nivelul celorlalte state din zona euro,intrucat Franta si guvernele din alte tari au fost nevoite sa facaeforturi mari pentru a creste competitivitatea economiilor propriisi pentru a reforma sectoarele publice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO