Business Internaţional

Deficitul sistemului de pensii din SUA va ajunge la 2.500 mld. $

Autor: Catalina Apostoiu

18.01.2011, 23:40 18

Sistemul public de pensii al Statelor Unite ar putea înregistraun deficit de 2.500 de miliarde de dolari (1.880 mld. euro) care vaobliga autorităţile de stat şi locale să vândă active şi sărealizeze restrângeri importante ale serviciilor, avertizeazăfostul preşedinte al fondului de pensii din New Jersey, citat deFinancial Times.

Recesiunea economică severă din Statele Unite a scos la luminăanii de administrare fiscală inadecvată.

"Statele se vor confrunta cu presiuni legate de costuri, înprincipal pe segmentul beneficiilor de pensionare şi programuluiMedicaid pentru săraci", a declarat Orin Kramer. "O consecinţă estecă vânzările de active şi privatizările îşi vor accelera ritmul.Consecinţa foarte nefericită este că diverse plase de siguranţăpentru cei mai vulnerabili cetăţeni vor fi restrânse".

Kramer, o figură importantă în cadrul Partidului Democrat, esteun critic fervent al metodelor de contabilitate utilizate însistemul public de pensii.

Estimările lui Kramer se bazează pe activele şi pasiveleprincipalelor 25 de fonduri publice de pensii înregistrate lasfârşitul anului trecut. Deficitul a crescut de la un nivel estimatla peste 2.000 de miliarde de dolari la sfârşitul anului 2009.

Temerile privitoare la soliditatea financiară a guvernelorlocale au generat avertismente legate de o creştere a cazurilor deintrare în incapacitate de plată pentru oraşe şi vânzări masive pepiaţa obligaţiunilor municipale, cu o valoare de 3.000 de miliardede dolari, de unde acestea se finanţează.

Săptămâna trecută, rata dobânzii la titluri pe 30 de ani curating de top a urcat peste nivelul de 5% pentru prima dată înultimii doi ani. Deşi Kramer a declarat că unele guverne locale vorfi supuse unor "presiuni severe", acesta nu întrevede default-uriîn masă.

"Nu cred că se va ajunge la un astfel de nivel pentru că existădiverse soluţii, inclusiv vânzări de active, care se pot adoptapentru evitarea default-ului", a declarat Kramer.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO