Business Internaţional

Deprecierea dolarului taie din bonusurile bancherilor

16.11.2007, 18:23 15

Deprecierea dolarului fata de moneda europeana si de lira sterlina ar putea reduce bonusurile acordate bancherilor europeni, scrie International Herald Tribune.
Unii dintre bancherii europeni se asteapta deja ca bonusurile pentru 2007 sa se micsoreze din cauza pierderilor de pe urma crizei de pe piata creditelor, cei mai afectati fiind insa bancherii europeni care lucreaza pentru institutii americane, pentru ca bonusurile lor sunt platite in dolari.
De la inceputul anului, dolarul s-a depreciat cu aproape 5,5% fata de lira sterlina. Cu toate ca deprecierea dolarului nu reprezinta principala ingrijorare pentru bancheri in ceea ce priveste reducerea bonusurilor, aceasta nu poate fi de neglijat, este de parere Matthew Osborne, partener in cadrul companiei de recrutare Armstrong International, care a desfasurat sondajul de opinie privitor la bonusurile anuale.
Analistii Deutsche Bank sunt de parere ca bonusurile acordate de bancile de investitii vor scadea in medie cu 10%, pe masura ce toate companiile de servicii financiare incearca sa-si reduca in ultimul trimestru pierderile, care si asa se pare ca vor atinge un total de peste 400 de miliarde de dolari. Bancile de investitii Merrill Lynch si UBS au raportat pierderi in trimestrul trei dupa ce au fost nevoite sa reduca valoarea contabila a unor active, iar Citigroup a anuntat un profit mai mic cu aproximativ 60%. Spre deosebire de cele trei banci, Goldman Sachs a anuntat in septembrie ca a pus deoparte in primele noua luni ale anului aproape 16,9 miliarde de dolari pentru plata salariilor si a bonusurilor, mai mult decat suma totala a salariilor din 2006.
Conform Centrului pentru Studii Economice si de Afaceri din Londra, valoarea bonusurilor pentru 2007 ar putea scadea chiar si cu 16% la nivel global.
Osborne a mai adaugat ca rata de schimb valutar ar putea determina bancile europene de investitii sa plateasca bonusurile in lire sterline, euro sau franci elvetieni. Diferenta de curs nu ar fi atat de apasatoare din moment ce cei mai multi dintre bancherii europeni primesc mai putin de jumatate din valoarea bonusurilor in bani lichizi.
Unele banci deja intampina dificultati in pastrarea bancherilor de top. "In mod inevitabil, foarte multi dintre managerii bancilor americane se vor supara, cu atat mai mult cu cat acestia urmeaza sa fie platiti in dolari", a adaugat Osborne.
Majoritatea bancilor americane de investitii, printre care si JP Morgan Chase, obisnuiesc sa plateasca bonusurile bancherilor europeni in dolari, insa le ofera acestora posibilitatea ca, la inceputul anului, sa-si aleaga o moneda europeana in care acestea ar putea sa fie platite, la o rata de schimb anuala medie.
Primele banci de investitii care vor anunta bonusurile alocate vor fi bancile americane Goldman Sachs, Lehman Brothers si Bear Stearns.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO