Business Internaţional

Dezmat financiar: Merrill a dat bonusuri de 3-4 mld. $, cu toate ca avea pierderi imense

22.01.2009, 17:16 16

Banca americana Merrill Lynch a accelerat plata bonusurilor corespunzatoare activitatii pe 2008 cu o luna, acordand angajatilor miliarde de dolari doar cu trei zile inainte ca Bank of America sa preia efectiv creditorul american, scrie Financial Times.

Masura este notabila, intrucat bonusurile au fost acordate in ciuda pierderilor substantiale inregistrate de Merrill si a incercarilor directorului executiv al Bank of America, Ken Lewis, de a obtine fonduri guvernamentale suplimentare pentru a incheia tranzactia de preluare, care a fost aprobata pe 5 decembrie.
Trei zile mai tarziu, comitetul de compensatie a aprobat plata bonusurilor, efectuata pe 29 decembrie.
Potrivit oficialilor din cadrul bancii, in ultimii ani Merrill a platit bonusurile angajatilor mai tarziu, de obicei la sfarsitul lunii ianuarie sau la inceputul lui februarie.
La cateva zile dupa sedinta comitetului de compensatie, oficialii Bank of America au declarat ca pierderile bancii Merrill aferente celui de-al patrulea trimestru al lui 2008 ar putea depasi nivelul estimat si au initiat negocierile cu Trezoreria americana in scopul obtinerii unor fonduri suplimentare.
Saptamana trecuta, Bank of America a anuntat ca va mai primi o transa de 20 mld. dolari (15,5 mld. euro), pe langa cele 25 mld. dolari alocate pentru cele doua banci la finele anului precedent si ca Merrill a inregistrat pierderi operationale de 21,5 mld. dolari (16,6 mld. euro) in al patrulea trimestru al lui 2008.
In ciuda performantelor negative, Merrill a pus deoparte 15 mld. dolari pentru salariile si beneficiile angajatilor pe 2008, o suma cu doar 6 procente mai mica decat cea acordata in 2007, cand pierderile bancii au fost inferioare. O persoana familiara cu situatia a declarat ca valoarea bonusurilor acordate in decembrie s-a situat intre 3 si 4 mld. dolari.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO