Business Internaţional

Diageo da 200 de milioane de lire pe o marca de whisky

08.06.2005, 18:31 30

Diageo, cel mai mare grup de pe piata bauturilor, cumpara al doilea mare brand de whisky irlandez, Bushmills, relateaza The Guardian.

Compania, care detine si marcile Smirnoff, Johnnie Walker si Guiness, va plati 200 de milioane de lire sterline (296,7 mil. euro) catre Pernod, care produce in momentul de fata renumita marca de whisky.

Banii primiti in urma acestei tranzactii vor fi utilizati de Pernod pentru a achita suma de 7,5 miliarde de lire sterline (11,12 mld. euro) pe care a promis-o fostilor proprietari ai Allied Domecq prin intermediul unei oferte publice de cumparare. Desi valoarea actiunilor firmei Allied au crescut semnificativ intr-un timp extrem de scurt, se pare ca suma de bani pe care o va primi de la Diageo ii va fi foarte utila pentru a finaliza achizitia Allied Domecq cåt mai repede.

Old Bushmills Distillery este cea mai veche distilerie de whisky din lume. Ea a primit licenta de functionare in 1608 si are astazi 125 de angajati. a??Ne aflam in fata celei mai importante oportunitati de dezvoltare a companiei Diageo. Bushmills este cel mai vechi brand de whisky, ceea ce va oferi companiei noastre o importanta deosebita pe piata acestei categorii de bauturi alcoolicea??, a declarat Paul Walsh, directorul executiv al Diageo.

Alte 320 de milioane de lire sterline (474,74 mil. euro) vor fi oferite companiei Pernod pentru aproape intreaga gama de vinuri Montana a Allied Domecq. Pernod si Allied Domecq au acceptat deja aceasta oferta, iar tranzactia urmeaza a fi dusa la bun sfårsit pe 26 iulie, dupa finalizarea achizitiei Allied, conform declaratiilor facute de conducerea companiei Diageo. Allied va pastra sub aripa sa doar trei branduri, Corbans, Stoneleigh si Church Road, din gama respectiva.

Se pare insa ca Pernod era in tratative cu Diageo de cåteva luni, insa aceste discutii s-au intensificat dupa aparitia unei alte oferte de cumparare din partea celui mai mare producator de vinuri din lume, Constellation Brands. Acceptul dat de Pernod celor de la Diageo i-a luat prin surprindere pe conducatorii renumitului consortiu, ce detine de asemenea grupul Brown Forman, producatorul renumitului brand Jack Daniels. Din pacate pentru acestia din urma, care nu se asteptau in nici un caz sa fie refuzati, tranzactia dintre Pernod si Diageo mai trebuie sa primeasca doar aprobarea fiscului pentru a fi dusa la bun sfårsit.

Distileria Bushmills reprezinta cea mai importanta sursa de locuri de munca pentru locuitorii Irlandei de Nord, care spera ca preluarea brandului de catre Diageo va duce la cresterea posibilitatilor de angajare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels