Business Internaţional

Dificultatea exploatarii nu mai tine companiile departe de cel mai mare rezervor de gaz din Ungaria

03.07.2008, 15:07 33

Sub campurile cultivate cu ceapa si usturoi din sud-estul Ungariei se ascunde unul dintre secretele pastrate cel mai bine in legatura cu sectorul energetic - un imens rezervor de gaze naturale care nu este nici pe departe de a se epuiza, scrie The Wall Street Journal.
Timp de cateva decenii, Mako Trough era cunoscut doar in interiorul unui grup restrans de ingineri petrolisti. Dar aceasta situatie s-a schimbat in aprilie, in momentul in care Exxon Mobil a achizitionat drepturile pentru exploatarea rezervelor de gaze naturale din regiune.
Cu mult inainte, existau zvonuri potrivit carora Ungaria nu doar ca ar avea suficiente rezerve de gaze pentru a nu mai fi nevoita sa recurga la importuri, dar ar avea capacitatea de a furniza gaze tuturor vecinilor sai est-europeni.
Acest lucru nu se va intampla insa foarte curand, in conditiile in care Mako reprezinta o nuca foarte greu de spart. Gazul este prins in interiorul unui rezervor cu peretii formati dintr-o stanca extrem de dura. In trecut, companiile petroliere considerau astfel de rezervoare ca fiind prea dificile si costisitoare.
Dar preturile din ce in ce mai ridicate ale energiei si tehnologia avansata au transformat aceste rezervoare intr-unele de prima mana. Gazul prins in interiorul unor pereti din carbune, piatra dura sau sisturi argiloase a devenit acum viabil din punctul de vedere al profitabilitatii. Iar miliardele de dolari investite in ultima vreme in astfel de exploatari ar putea usura presiunile puse de cresterea semnificanta a preturilor materiilor prime.
Pana recent, Statele Unite reprezentau singurul loc unde companiile petroliere extrageau gaze naturale din locuri greu accesibile, cele mai multe exploatari de acest gen avand loc in regiunea Muntilor Stancosi, dar si in estul statului Texas. Una dintre aceste exploatari dificile, Colorado's Piceance Basin, este operata chiar de catre Exxon Mobil.
Acum, companiile folosesc tehnologia de care dispun pentru a-si extinde operatiunile dincolo de granitele Statelor Unite. Iar astfel de exploatari au inceput sa apara in Oman, Ucraina, dar si Franta. In cazul Mako, Exxon va folosi experienta acumulata in timpul exploatarii de la Piceance Basin.
Situat in sud-estul Ungariei, aproape de granita cu Romania, Mako este vazut drept una dintre cele mai importante rezerve de gaze din lume. Compania americana Falcon Oil & Gas, care opereaza in regiune, estimeaza ca numai zona pe care o are in exploatare contine 1.200 de miliarde de metri cubi de gaze, de trei ori mai mult decat rezervele totale ale Marii Britanii.
Geologii unguri cunosteau campul gazeifer Mako de foarte multi ani. In anii '70 o echipa de geologi ai companiilor energetice detinute de stat au incercat sa evalueze potentialul acestuia. Rezultatele au fost insa eterogene. "Stiam ca exista rezerve de hidrocarburi in regiune, dar in acelasi timp eram constienti de cat de dificil este terenul", a declarat Gyorgy Szabo, unul dintre specialistii care au lucrat la studiul respectiv.
La sfarsitul anilor '80, Banca Mondiala a finantat un amplu program de explorare a rezervelor de hidrocarburi, program supervizat de expertii US Geological Survey. Aceasta actiune a insemnat inceputul interesului companiilor occidentale vizavi de rezervele Ungariei.
Datele studiului au ajuns in mainile geologului american John Gustavson. Acesta a adunat toate datele seismice stranse de geologii unguri pe care le-a reprocesat prin intermediul computerului. In 2002 el a incercat sa atraga o serie de companii occidentale in proiect. Nici una nu a parut dispusa la acea data sa se implice.
Unul dintre putinii magnati din industria petroliera care au dat curs acestei "invitatii" a fost Marc Bruner, seful Ultra Petroleum. Bruner a format compania Falcon, care sa studieze campul gazeifer, iar la putin timp a achizitionat o licenta de exploatare pe care o detinea Gustavson. In 2007, Falcon a obtinut o licenta de productie de la guvernul maghiar, care acoperea o suprafata de peste 100.000 de hectare.
Se presupune ca Mako este cel mai mare camp gazeifer de pe platforma continentala europeana, descoperita dupa imensul camp norvegian Groningen. Insa, provocarile pe care acesta le creeaza companiilor petroliere sunt pe masura potentialului sau. Mare parte din rezervele din regiune se afla la mai mult de 6.000 de metri adancime, iar cu cat distanta este mai mare cu atat temperatura creste, in astfel de cazuri ajungand la 200 de grade Celsius.
Si asta pentru ca Mako se afla intr-o regiune in care solul este extrem de subtire, stratul de roca fiind situat foare aproape de suprafata. Temperatura si presiunea ridica si mai mult costurile de extragere a hidrocarburilor. Numai exploatarea unuia dintre rezervoarele pentru care Falcon detine licenta ar costa 50 de milioane de dolari, o suma uriasa pentru o companie atat de mica.
Mai mult, exista inca o serie de necunoscute. Compania nu stie cu certitudine ce cantitate de gaze ar putea extrage de aici si daca exploatarea s-ar putea dovedi profitabila.
Asadar, compania a fost nevoita sa caute un partener. In aprilie, dupa un lung sir de negocieri, Falcon a incheiat un acord cu Exxon Mobil, acord care prevede investitii de 300 mil. dolari in productie si dezvoltare.
La putin timp, Exxon a anuntat un nou parteneriat, prin intermediul caruia va participa la operatiunile de exploatare a rezervelor concesionate de grupul maghiar MOL.
Mako are si un avantaj major. Multe dintre campurile gazeifere recent descoperite se afla la distante considerabile de principalele piete mondiale. Mako, in schimb, se afla chiar in centrul Europei, in zona marilor gazoducte care traverseaza continentul, ceea ce faciliteaza exportul catre statele vecine.
"Exista o piata uriasa pentru gazul din Mako. Vanzarea acestuia nu este o problema", spune Zoltan Aldott, director de productie si cercetare in cadrul MOL.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO