Business Internaţional

Din cauza ca dobanzile nu scad, Atena ajunge la mila tarilor europene

Din cauza ca dobanzile nu scad, Atena ajunge la mila tarilor europene
16.04.2010, 00:00 14

Evolutia dobanzilor obligatiunilor grecesti arata ca guvernul dela Atena va fi nevoit sa apeleze la ajutorul promis de Europa si deFMI, pentru a-i convinge pe investitori ca poate evita intrarea inincapacitate de plata, scrie Bloomberg.

Dobanda obligatiunilor pe zece ani emise de guvernul de la Atenaa urcat din nou ajungand la 7,28%, dupa ce luni, imediat dupa cetarile din zona euro impreuna cu FMI au cazut de acord sa puna ladispozitia Greciei 45 de miliarde de euro, scazuse la 6,7 procente.La un nivel atat de ridicat al dobanzilor, aplicarea programului dereducere a deficitului bugetar devine aproape imposibila, audeclarat oficialii eleni.

Germania si Franta dau cei mai multi bani

In cazul in care se decide sa apeleze la imprumuturile de lapartenerii din zona euro, cei mai multi bani vor veni din Germania(8,4 mld. euro), Franta (6,3 mld. euro) si Italia (5.5 mld. euro),conform calculelor Financial Times.

Investitorii se tem insa ca in cazul in care vor sa apeleze laimprumuturi, Atena nu va putea avea acces imediat la bani, inconditiile in care in Germania, Franta si Irlanda parlamentultrebuie sa aprobe acordarea de fonduri.

Purtatorul de cuvant al ministerului german de finante MichaelOffer a refuzat sa spuna in cat timp ar putea aproba Parlamentulpachetul de salvare.

In conditii normale, aprobarea unor astfel de masuri dureazacateva luni, ceea ce ar putea incetini acordarea de imprumuturi decatre Germania. Dar Offer a spus ca in toamna lui 2008, Parlamentula grabit adoptarea planului de salvare pentru sectorul bancar,procesul durand cateva zile. "Exista temeri ca banii nu vor fidisponibili", a declarat Toby Mangle din cadrul Baring InvestmentServicies. "Sunt oameni care isi risca banii si pariaza pe un esecal planului."

Trebuie sa stranga peste 30 mld. euro

Guvernul condus de premierul George Papandreou trebuie sastranga 11,6 miliarde de euro pana la sfarsitul lunii mai pentru aacoperi datoriile ajunse la scadenta si mai are nevoie de inca 20de miliarde de euro pana la sfarsitul anului.

"Daca as fi fost in locul guvernului de la Atena, as fi acoperitplatile din urmatoarele luni cu banii din imprumuturile deurgenta", a spus Luca Jellinek din cadrul ANZ Banking Group dinLondra. "Astfel spread-ul (diferenta dintre dobanda obligatiunilorgrecesti si cele germane - n. red.) va scadea si spre sfarsitulanului se vor putea imprumuta mai ieftin de pe piete. De ce aiimprumuta acum la o dobanda de 7% de pe piete cand ai acces la banicu o dobanda de 5%?"

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO