Business Internaţional

Din cauza vanzarilor slabe, companiile europene au redus drastic productia

11.01.2009, 17:26 6

Companiile din intreaga Europa si-au redus productia in luna noiembrie pe fondul crizei economice mondiale, determinand un declin rapid al celor mai mari economii ale continentului si sporind presiunea asupra bancilor centrale in sensul reducerii ratelor dobanzii, conform presei internationale.

Germania, Marea Britanie, Franta si Spania au raportat toate scaderi ale productiei industriale in luna noiembrie, unele scaderi anuale fiind de doua cifre.
Scaderea productiei industriale in Europa a reflectat aproape in mod sigur eforturile companiilor de a-si reduce stocurile in fata scaderii pronuntate a vanzarilor, in special in sectorul auto, spun economistii.
Drept rezultat, Produsul Intern Brut din zona euro a scazut probabil cu 1% in ultimul trimestru al anului trecut, ceea ce ar reprezenta cel mai pronuntat declin din orice trimestru de la lansarea monedei euro in 1999.
Totusi, ultimul trimestru al anului 2008 s-ar putea dovedi a fi varful recesiunii, arata Peter Vanden Houte, economist in cadrul ING din Bruxelles. "Nu poti reduce stocurile la nesfarsit. Rata la care se contracta PIB-ul ar putea incetini treptat in acest an", a declarat economistul.
In Germania, cea mai mare economie a Europei, productia industriala a scazut cu 3,1% numai in noiembrie si cu 10% fata de aceeasi perioada a anului trecut, cel mai rapid ritm de scadere din 1993. Franta a raportat o scadere de 2,4% in aceeasi luna, declinul anual ridicandu-se la un nivel record de 9%, in timp ce in Spania scaderea anuala a fost de 15,1%.
Economistii au anticipat ca reducerea productiei industriale in Germania ar putea duce la o scadere a Produsului Intern Brut cu pana la 4% in acest an. In Marea Britanie, productia industriala a inregistrat o scadere de 2,7% in perioada septembrie - noiembrie, declinul anual fiind de 7,4%, cel mai sever din 1981. In Suedia, productia industriala a avut o scadere anuala de 11,9% in noiembrie.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO