Business Internaţional

Divizarea ING este o mina de aur pentru rivali

11.11.2009, 23:25 22

Decizia grupului olandez ING de a renunta la divizia deasigurari in valoare de 12 mld. euro a atras atentiacompetitorilor, care au o oportunitate rara de a patrunde pepietele emergente, spun analistii, scrie Bloomberg. AXA, Generalisi Aviva se uita atent la deciziile pe care le va lua ING inviitor.

"Planurile de divizare ale ING ofera o oportunitate rara pentrucompetitori sa castige pozitii-cheie pe pietele cu perspective decrestere importante", a spus Paul Beijsens, un analist al banciiprivate Theodoor Gilissen Bankiers, din Amsterdam, care coteazaactiunile ING cu calificativul "pastreaza".

ING, cu sediul in Amsterdam, planuieste ca in urmatorii patruani sa separe operatiunile de asigurari de cele bancare, asupracarora isi va concentra activitatea, pentru a primi aprobareaComisiei Europene pentru planul sau de reorganizare, dupa ce anultrecut a primit de la guvernul olandez o injectie de capital de 10mld. euro si garantii pentru active ipotecare in valoare de 21,6mld. euro.

ING detine unitati de asigurari in toate colturilelumii

"Afacerile ING de pe pietele in dezvoltare precum cele dinOrientul Indepartat, America Latina si Europa Centrala si de Estvor fi vandute in schimbul unei sume considerabile", a spus Cornevan Zeijl, senior portfolio manager in cadrul companiei SNS AssetManagement, ce administreaza aproximativ 1,1 mld. dolari si detineactiuni ING.

Divizarea activitatii va aduce pe piata afaceri cu active totalein valoare de aproximativ 64,5 miliarde de dolari (51 miliarde deeuro). ING se afla pe pozitia a sasea in topul celor mai mariasiguratori la nivel mondial, dupa Axa, Allianz, AmericanInternational Group (AIG), Assicurazioni Generali si Aviva.

Divizii de asigurari detinute partial sau total de catre ING intari din intreaga lume, din India in Chile sau in Polonia, vor fipuse in vanzare.

Actiunile ING s-au apreciat cu 5,4% la bursa din Amsterdam dupa26 octombrie, cand grupul a facut publice planurile de a vindeactive si de a organiza o emisiune de drepturi in urma careia saobtina 7,5 miliarde de euro pentru a rambursa jumatate din ajutoruloferit de stat anul trecut.

Olandezii de la ING au incheiat trimestrul trei cu un profit de778 de milioane de euro, in crestere de la 229 de milioane de euroin perioada aprilie-iulie, dupa ce in perioada similara a anuluitrecut anuntau o pierdere de 568 de milioane de euro.

Active atragatoare pentru competitori

Axa urmareste sa realizeze achizitii pe pietele emergente,potrivit declaratiilor directorului executiv al grupului Henri deCastries de la inceputul acestei luni. El a refuzat sa faca vreuncomentariu privind pozitia companiei fata de diviziile ING.

Compania cu sediul la Paris si-a unit fortele cu asiguratorulAMP saptamana aceasta pentru a face o oferta de preluare aactiunilor pe care nu le detine in cadrul unitatii sale din Asia,Axa Asia Pacific Holdings, oferta ce a fost respinsa.

Generali, cu sediul la Trieste, va fi "deschis fata de noileoportunitati" dupa ce preturile vor scadea si mai multe active dindomeniul asigurarilor vor intra pe piata, potrivit unuia dintredirectorii executivi, Giovanni Perissinotto. Directorul executiv alAviva, Andrew Moss a spus ca asiguratorul cu sediul la Londra arputea fi interesat de activele ING. Directorul finaniar al AllianzOliver Baete a marturisit in aceasta saptamana ca grupul nu areplanuri "concret" conturate privind o fuziune.

ING a fost creat in 1991 prin fuziunea dintre banca NMB PostbankGroup si asiguratorul Nationale Nederlanden Groep. Compania a avutla sfarsitul acelui an active in valoare de 135 mld. euro.

La sfarsitul lui 2008 valoarea acestora a ajuns la 1.330 mld.euro, animate de preluari, printre care Baring, cea mai vechemerchant bank - institutie financiara ce ofera servicii siconsiliere institutiilor si persoanelor fizice bogate -, ce a fostcumparata in 1995.

Vinde si in Romania

Decizia ING de a diviza activitatea grupului va avea impact siasupra companiilor de asigurari, pensii private si asset managementdin Romania, care vor fi vandute. Aceste divizii din Romania aupeste 2 milioane de clienti, compania de pensii numarand peste 1,6milioane, iar cea de asigurari - aproape 430.000. ING Asigurari deViata si ING Fond de Pensii sunt de departe cei mai mari jucatoride pe pietele respective, in care olandezii au investit peste 200mil. euro de-a lungul timpului. Divizia de asset managementadministreaza doua fonduri cu active de sub 100 mil.euro."Companiile de asigurari, pensii private si management alinvestitiilor, inclusiv cele din Romania, vor fi vandute pana in2013, dar modalitatea nu a fost inca decisa. Varianta preferata degrup este IPO (oferta publica initiala), dar depinde ceoportunitati vor fi, unde se va intalni cererea cu oferta", adeclarat Cornelia Coman, directorul general al ING Asigurari sipresedintele Consiliului de Administratie al ING Pensii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels