Business Internaţional

Diviziunile din UE pun beţe în roate proiectului pentru o autoritate de supraveghere bancară

Diviziunile din UE pun beţe în roate proiectului pentru o autoritate de supraveghere bancară

Anders Borg, ministrul suedez de finanţe: "Fie modificaţi tratatele pentru ca fiecare membru să fie tratat echitabil, fie mutaţi puterea de supraveghere în afara BCE". AFP/Mediafax Foto

Autor: Radu Bostan

15.11.2012, 00:03 229

Discuţiile dintre oficialii UE pe tema trans­formării Băncii Centrale Europene (BCE) în "poliţia băncilor" din zona euro au rămas fără rezultat marţi după ce miniştrii de finanţe din unele state membre au insistat că planul poate fi pus în practică doar după modificarea tratatelor UE.

Motivul dispu­telor a fost rolul pe care l-ar juca ţările din afara uniunii monetare în ipotetica autoritate de supraveghere bancară.

Un organism unic de supraveghere la nivelul blocului comunitar ar fi un prim pas spre o uniune bancară, iar după trei ani de măsuri parţiale împotriva crizei, un acord asupra unei astfel de uniuni ar crea fundaţia pentru o integrare economică mai profundă. Acest lucru ar reprezenta de asemenea primul efort conjugat al statelor membre de a răspunde pe o singură voce băncilor problematice, scrie Thomson Reuters.

Într-o conferinţă comună cu omologul său german Wolfgang Schaeuble, ministrul de finanţe francez Pierre Moscovici s-a arătat sigur că o înţelegere este aproape, însă criticile din partea altor state au oferit o imagine diferită.

Ministrul suedez Anders Borg a evidenţiat un defect fundamental al planului, anume că nu prevede o metodă acceptabilă prin care ţările din afara zonei euro să participe la acest proiect pe picior de egalitate cu cele care au adoptat moneda unică. Deciziile BCE sunt în prezent luate de consiliul de guvernatori, alcătuit din reprezentanţi ai celor 17 state din zona euro.

"BCE ar putea fi organismul de control, dar ar trebui să luăm în calcul revizuirea tratatelor UE. Fie le modificaţi pentru a spune clar că fiecare membru este tratat echitabil, fie mutaţi puterea de supraveghere în afara BCE", a spus Borg.

Propunerea lui Anders Borg de revizuire a tra­tatelor şi a regulamentelor BCE este sprijinită de Germania şi Finlanda, notează The Wall Street Journal.

Cele două ţări, ambele din zona euro, se tem că guvernatorii BCE, a căror sarcină principală este de a stabili ratele de dobândă, ar putea fi tentaţi să relaxeze politica monetară pentru a ajuta băncile în suferinţă. În plus, Germania vrea să ţină "acasă" controlul asupra băncilor locale de economii, care au importanţă politică.

Comisarul european pentru piaţa internă Michel Barnier a spus că există încă spaţiu suficient de manevră în cadrul tratatelor actuale din UE, dar unele revizuiri ar putea fi făcute ulterior printr-un plan cuprinzător de îmbunătăţire a mecanismelor uniunii monetare.

El a precizat şi că responsabilităţile de supra­veghere ar putea fi împărţite între BCE şi autorităţile naţionale. BCE ar avea astfel "ultimul cuvânt" asupra tuturor băncilor, dar controlul de zi cu zi ar fi în continuare în sarcina organismelor naţionale de reglementare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels