Business Internaţional

Doisprezece răniţi în urma cutremurului din largul Japoniei

AFP/Mediafax Foto

AFP/Mediafax Foto

Autor: Valentin Vidu - Mediafax

31.05.2015, 12:55 65

Cutremurul cu magnitudinea de 7,8 a avut loc sâmbătă seara în apropiere de Insulele Ogasawara, la o adâncime de 678 de kilometri, potrivit Institutului american de geofizică USGS.

Seismul a fost urmat, duminică dimineaţa, de alt cutremur cu magnitudinea de 6,4, în largul Insulelor Izu, la nord de Insulele Ogasawara.

Epicentrul noului cutremur a fost localizat la 13 kilometri adâncime şi 639 de kilometri sud-est de Tokyo. El nu a fost suficient de puternic să genereze un tsunami şi nici suficient de aproape de insule pentru a provoca victime sau pagube semnificative, a declarat John Bellini, un geofizician USGS de la Golden, în Colorado. El a subliniat că seismul este considerat un eveniment separat şi nu o replică a celui de sâmbătă.

Cutremurul de sâmbătă a fost suficient de puternic să zguduie cea mai mare parte a Japoniei, din Insulele Okinawa (sud) şi până în Insulele Hokkaido (nord). El a zdruncinat clădirile din Tokyo - situat la aproximativ 1.000 de kilometri nord de Insulele Ogasawara - şi a perturbat temporar transportul feroviar în capitală. Aproximativ 400 de case din prefectura Saitama, situată la nord de capitală, au rămas fără curent electric, potrivit Tokyo Electric Power Co.

În complexele comerciale şi de afaceri Roppongi Hills din Tokio, lifturile s-au oprit imediat după cutremurul cu magnitudinea de 7,8 grade, obligând mii de persoane să coboare pe scări. Printre ele s-au aflat aproximativ 200 de persoane care veniseră să vadă o expoziţie Star Wars la etajul al 52-lea.

Agenţia pentru managementul incendiilor şi dezastrelor a anunţat că 12 persoane au fost rănite - prezentând arsuri, tăieturi şi echimoze de la căzături.

La un motel de pe Insula Hahajima din arhipelagul Ogasawara, mobila s-a zguduit violent, dar nu a căzut şi nu s-a spart nimic, a declarat pentru postul NHK Michiko Orita, cea care ţine motelul, adăugând că clienţii sunt teferi.

În martie 2011, un cutremur cu magnitudinea de 9 a avut loc în nord-estul Japoniei, urmat de un tsunami care a ucis peste 18.500 de persoane şi a devastat coasta nordică la Pacific. Seismul a avut loc la o adâncime de doar 24 de kilometri, potrivit Agenţiei japoneze pentru meteorologie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO