Business Internaţional

Dolarul atarna de cuvintele lui Greenspan

22.05.2003, 00:00 15

Dolarul s-a depreciat in continuare ieri fata de euro si a atins un nou curs minim, de 1,1744 dolari pentru un euro, dar s-a stabilizat inainte de discursul lui Alan Greenspan, presedintele Rezervelor Federale (Fed).
"Daca privim in viitor, sperantele intr-o accelerare a cresterii economice nu sunt exagerate, desi momentul si amploarea acestei ameliorari continua sa fie incerte", a declarat oficialul Fed.
Greenspan a punctat o serie de factori economici care ar putea stimula redresarea economica printre care: ratele de dobanda reduse, scaderea preturilor petrolului, relansarea pietei de actiuni, cresterea productivitatii.
Investitorii anticipau ca oficialul Fed va sugera o posibila reducere a ratelor de dobanda la urmatoarea reuniunie a Fed. O astfel de masura ar fi benefica pentru cresterea economica, insa pentru dolar, nu ar face altceva decat sa accelereze declinul.
Dolarul ar deveni si mai putin atractiv fata de euro, pentru ca dezavantajul actual de randanment dintre cele doua valute s-ar amplifica.
Pretul contractelor futures la bursa newyorkeza indica faptul ca Fed va reduce rata de refeinta a dobanzii cu un sfert de punct procentual la intalnirea care va avea loc pe 25 iunie. Dupa discursul lui Greenspan, dolarul era cotat la 1,1716 unitati pentru un euro, iar bursele americane de actiuni au deschis in scadere.
Greenspan a mai spus ca sanatatea economiei americane va depinde in final de decizia companiilor de a-si extinde activitatea si de a face noi investitii si angajari.
"Companiile par sa ezite inca sa cheltuiasca si sa angajeze, si trebuie sa ramanem atenti pentru ca aceasta rezerva  ar putea fi un impediment pentru performantele economice", a mai declarat Greenspan
Analistii s-au aratat sceptici. "Greenspan nu are suficiente informatii cu privire la evolutiile care au urmat razboiului din Irak si prin urmare nu poate fi sigur ca economia isi va reveni in al doilea trimestru al anului", a spus Nancy Roman, presedinta a G7 Group Inc., o firma de consultanta cu mare reputatie.
  Un oficial german de varf, citat de CNN Money, a declarat anterior discursului ca Alan Greenspan i-a comunicat in particular ca este convins ca administratia Bush nu promoveaza deliberat o politica de depreciere a dolarului.
"A spus foarte clar acest lucru", a declarat Wolfgang Clement, ministrul german al muncii si al afacerilor externe, referindu-se la afirmatiile facute de Greenspan.
Clement a adaugat ca Greenspan a facut referire la pagubele enorme pe care le-a cauzat un dolar slab Statelor Unite, in criza anilor '30.
Dupa intalnirea cu Greenspan, Clement a mai spus pentru Reuters ca presedintele Fed apreciaza faptul ca Statele Unite nu au renuntat la politica dolarului puternic.
Clement s-a aflat in Washington pentru doua zile pentru a discuta cu presedintele Statelor Unite, George W. Bush, in incercarea de a remedia relatiile germano-americane dupa tensiunile create de razboiul din Irak.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels