Business Internaţional

Dolarul atinge un maxim de doua luni fata de euro

28.09.2005, 19:03 10

Dolarul a atins un maxim din ultimele doua luni fata de euro (1,20 dolari/euro) in conditiile in care uraganul Rita a cauzat mai putine daune decat se estimase initial, informeaza The New York Times.

Pretul petrolul a inceput sa scada dupa ce furtuna a ocolit centrul in-dustriei americane de petrol din Texas producand intreruperi ale productiei mai putin semnificative.

Scaderea pretului barilului de petrol a linistit intr-o oarecare masura temerile conform carora preturile la energie din ce in ce mai ridicate vor eroda consumul si prin urmare vor spori asteptarile conform carora Rezervele Federale vor continua sa mareasca rata dobanzii de referinta.

Traderii au urmarit cu atentie nivelul de 1,20 dolari dupa ce cursul de schimb a fost de 1,2012 dolari, cel mai scazut dupa 27 iulie. Se crede ca anumite banci centrale intentioneaza sa cumpere moneda unica pentru a-si completa rezervele.

Lira sterlina a scazut din nou la un minim din ultimele doua luni fata de dolar, pe fondul existentei posibilitatii ca rata dobanzii de referinta din SUA sa fie majorata.

Monedele asiatice s-au depreciat, investitorii fiind atrasi de activele americane din moment ce uraganul Rita a avut un impact mai mic decat se estimase initial.

Nici pagubele produse de Katrina nu au fost atat de mari pe cat se preconizase initial. Cheltuielile guvernului american pentru refacearea zonelor afectate de uraganul Katrina ar putea fi de circa 100 de miliarde de dolari (83,02 miliarde de euro), la jumatate din estimarile initiale, a declarat Bill Hoagland, consilier al unui membru al Congresului.

Liderii Congresului vor cere membrilor institutiei sa identifice noi metode de diminuare a cheltuielilor, pentru a contribui la finantarea eforturilor de indepartare a efectelor uraganelor, a mai precizat Hoagland.

In cursul unei conferinte referitoare la lucrarile de reconstructie in zonele devastate de Katrina, Hoagland a sustinut ca estimarea conform careia costurile suportate de autoritatile federale se vor ridica la 200 de miliarde de dolari (166,05 miliarde de euro) nu este fundamentata.

Casa Alba urmeaza sa solicite aprobarea unui nou ajutor financiar in luna octombrie.

"Administratia Bush analizeaza nevoile bugetare", a declarat Trent Duffy, purtatorul de cuvant al Casei Albe, care a refuzat sa prezinte date exacte.

"Orice cifra ar fi, in momentul de fata, o pura speculatie. Ne aflam in curs de redresare si evaluam care sunt necesitatile, a adaugat acesta. ioana.david@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO