Business Internaţional

Dolarul pierde teren in fata euro

24.07.2006, 18:14 18

Dolarul s-a depreciat fata de yenul japonez si fata de euro in urma declaratiei lui Ben Bernanke, presedintele bancii centrale americane (Fed), ca ar putea pune punct cresterii ratei dobanzii de baza, dupa 17 aprecieri consecutive, informeaza Bloomberg.
Investitorii au inceput sa renunte la dolar dupa ce Bernanke a declarat ca este posibil sa tempereze ritmul de crestere a dobanzilor, facandu-i pe traderi sa devina sceptici in legatura cu o noua crestere a ratei de referinta pentru luna viitoare.
"Inasprirea politicii Fed a reprezentat un sprijin cheie pentru aprecierea dolarului", este de parere David Gilmore, partener al Foreign Exchange Analytics din Essex, Connecticut. "Daca aceasta apreciere dispare, va expune dolarul unei serii de slabiciuni pe termen mai lung", a adaugat el.
Dolarul a scazut cu 0,3% saptamana aceasta fata de euro pana la 1,2694 euro si a inregistrat o miscare nesemnificativa pe yen, atingand valoarea de 116,7. Anul acesta moneda americana s-a depreciat cu 7,1% fata de euro si cu 1,4% fata de yen.
Bernanke sustine ca economia americana se afla intr-o "perioada de tranzitie", dar ca nu ia in calcul posibilitatea unei recesiuni. Piata isi revizuieste asteptarile fata de posibilitatea unei noi cresteri a ratei de referinta.
Cursurile futures pe rata dobanzii au aratat o probabilitate de 41% in ceea ce priveste posibilitatea unei noi cresteri de 0,25% la urmatoarea intalnire a consiliului director al Fed, in scadere fata de probabilitatea de 65% ca evenimentul sa aiba loc pe 18 iulie.
Yenul s-a apreciat fata de dolar si ca urmare a speculatiilor ca tara vecina, China, care este cel mai mare partener comercial al Japoniei, va permite aprecierea yuanului fata de dolar, ceea ce ar face marfurile nipone mai atractive pe piata chineza.

Bursele scad
Dow Jones Industrial Average a scazut cu 59,72 puncte sau 0,55% si va relua sedinta de tranzactionare de la 10.868,38 puncte.
S&P 500 a inregistrat o scadere de 0,71% si a inchis la 1.240,29.
Indicele Nasdaq a pierdut 19,03 puncte sau 0,93%, incheind saptamana la 2.020,39 puncte, minimul ultimelor 14 luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO