Business Internaţional

Dolarul scade dupa o remarca a presedintelui finantelor americane

08.06.2005, 19:13 17

Dolarul a inregistrat a doua zi de declin, ieri, in raport cu dolarul dupa ce Alan Greenspan, presedintele Federal Reserve (banca centrala a SUA), a spus ca randamentele bonurilor de tezaur cu scadenta in 10 ani ar putea ramane aproape de cel mai scazut nivel din ultimele 14 luni, relateaza Bloomberg.

Titlurile cu scadenta in 10 ani s-au tranzactionat pentru a sasea zi consecutiv la o dobanda de sub 4%, diminuand din atractivitatea datoriei americane pentru investitori. Dolarul a pierdut 1,2% fata de cotatia din 1 iunie, data la care atingea un maxim de opt luni in raport cu moneda europeana.

"Cand randamentele obligatiunilor se situeaza la un nivel atat de redus, aceasta tinde sa submineze avantajul pe care investitorii il pot obtine din activele americane si de aceea propaga un efect negativ asupra dolarului", sustine Carsten Fritsch, analist valutar la filiala Commerzbank din Frankfurt.

In raport cu euro, dolarul a pierdut din valoare pana la 1,2304 dolari pentru un euro, la bursa din Londra, fata de cotatia de 1,2259 in sedinta precedenta la bursa din New York, conform sistemului electronic de tranzactionare EBS. Saptamana trecuta moneda americana s-a apreciat cu 2,8%, cel mai important avans in fata euro din luna ianuarie. Dolarul a coborat usor pana la 106,63 yeni japonezi de la cursul anterior de 106,94 yeni.

Analistii prevad un declin al cursului dolarului pana la 1,2350 pentru un euro in urmatoarele cateva zile.

"Comentariile lui Greenspan cu privire la mentinerea randamentelor la un nivel scazut nu ajuta deloc dolarul", considera Adam Myers, analist valutar la sucursala londoneza a bancii Societe Generale. "Piata a reactionat mult prea optimist fata de dolar saptamana trecuta si acum se afla intr-o faza de reasezare", a adaugat specialistul.

Presedintele Fed a afirmat ca nu a gasit o explicatie satisfacatoare pentru care dobanzile pe termen lung in ultimii ani au scazut in timp ce Fed-ul a majorat dobanda pe termen scurt. "Aceasta situatie nu are, in mod clar, un precedent recent", a declarat Greenspan.

Tinand un discurs prin satelit la conferinta monetara din China, Greenspan a respins ideea ca ratele americane ar fi fost trase in jos de un flux masiv de investitii straine provenit din tari precum China. El si-a sustinut afirmatia precizand ca un studiu realizat de Fed a aratat ca achizitiile externe de obligatiuni americane au avut doar un impact "modest" asupra dobanzii din SUA.

Intrebat daca apreciaza ca ar putea avea loc o modificare in dobanzile la obligatiuni in viitorul apropiat, Greenspan a declarat la Conferinta Monetara Internationala de la Beijing ca nu considera ca acest lucru se va intampla.

Ecartul dintre randamentul bondurilor americane la 10 ani si al celor germane cu maturitate similara s-a restrans la aproape 75 de puncte de baza de la 96 de puncte de baza la 22 martie, cea mai mare diferenta din ultimii cinci ani. Un punct de baza este egal cu 0,01 puncte procentuale.

Unii speculatori si-au retras din mizele puse pe avansul dolarului fata de euro, spune Kristjan Kasikov, analist la divizia de brokeraj a Credit Agricole.

La 31 mai, fondurile hedge si alti importanti speculatori isi axau cele mai numeroase plasamente luand in considerare un declin al monedei unice europene in raport cu dolarul, fapt nemaiintalnit din februarie 2000, conform cifrelor publicate de Commodities Futures Trading Comision. Pozitiile de euro short nete la euro (euro net shorts) au crescut pana la 18.310 contracte, de la 15.321, valoare inregistrata in urma cu o saptamana.

Vanzatorii de pe o pozitie de short nu detin activul care face obiectul tranzactiei si mizeaza pe faptul ca il vor putea cumpara apoi la un pret mai mic decat cel pe care l-au primit in operatiunea de tip short. Cu alte cuvinte, jucatorii cu contracte short castiga daca respectivul activ inregistreaza un declin in cotatie. marius.anton@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels