Business Internaţional

Dolarul se apreciaza fata de euro si yen

09.10.2006, 18:10 11

Dolarul s-a apreciat fata de yen pana la un nivel neatins din martie, ca urmare a unui raport guvernamental al SUA potrivit caruia rata somajului a scazut surprinzator, eliminand din speculatiile ca Fed va reduce dobanda de referinta, scrie Bloomberg.
Moneda americana a castigat teren in fata euro si a yenului pentru a doua saptamana consecutiv, in conditiile in care dobanzile mai ridicate din SUA au facut dolarul mai atractiv ca mijloc de tezaurizare. Rata de referinta a Fed, de 5,25%, este cea mai ridicata dintre cele mai industrializate sapte tari.
"Cifrele raportului cu privire la somaj indeparteaza termenul unei posibile relaxari in politica Fed", spune Adnan Akant, directorul departamentului de schimb valutar al Fischer Francis Trees & Watts, cu active de peste 30 mld. euro (38 mld. dolari). "SUA stau cel mai bine din punctul de vedere al atractivitatii monedei nationale", a adaugat el.
Dolarul a castigat 0,7% saptamana trecuta, ajungand la 119,01 yeni. Moneda americana a atins 119,1 yeni vineri, nivel maxim din 13 martie. Fata de euro, acesta a urcat cu 0,6%, pana la 1,26 euro. Vineri a ajuns la 1,2573 de euro pentru un dolar, cel mai ridicat nivel din 26 iunie.
Piata la termen arata ca circa 20% din investitori se asteptau ca banca centrala a Statelor Unite sa reduca rata dobanzii de referinta la sfarsitul lui ianuarie. Inainte de raport, aproximativ 30% din investitori vedeau o rata de referinta de 5% la acea data.
Reprezentantii Fed au mentinut rata dobanzii neschimbata la ultimele doua intalniri si au precizat faptul ca urmatoarele modificari tin de cum va evolua economia.
Veniturile unui muncitor pentru o ora de lucru au crescut cu 0,2% pentru a doua luna consecutiv.
Economistii se asteptau la o crestere de 0,3%.
Salariile au crescut cu 4% din luna septembrie a anului trecut, cel mai mare avans din ultimii cinci ani.
Deprecierea yenului vine si in contextul in care oficialii Coreei de Nord vor sa deruleze teste nucleare, care au starnit ingrijorarile investitorilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO