Business Internaţional

Dolarul si-ar putea relua cresterea odata cu micsorarea deficitelor SUA

07.12.2007, 15:04 11

Deficitul bugetar si cel comercial ale SUA scad in paralel pentru prima data din 1995, cand moneda americana a avansat cu 8%, scrie Bloomberg.
"Sunt increzator ca dolarul va inregistra o revenire semnificativa anul viitor, in special in raport cu lira sterlina si euro", a declarat Stephen Jen, din cadrul Morgan Stanley, care se asteapta ca moneda europeana sa ajunga la 1,35 $ pana in decembrie 2008. "Deficitele se micsoreaza rapid."
In timp ce Buffett, presedintele Berkshire Hathaway, si Gross spun ca investitiile in active financiare americane nu sunt avantajoase in conditiile scaderii dominatiei economice si politice a Statelor Unite, micsorarea deficitelor ar putea genera o perioada de respiro pentru dolar dupa ce acesta a pierdut 12% in acest an fata de euro. Gross administreaza cel mai mare fond de obligatiuni din lume ca director de investitii al Pacific Investment Management din Newport Beach, California.
Dolarul s-ar putea aprecia cu 7% in raport cu euro in 2008, de la un minim record de 1,4967 dolari/euro atins pe 23 noiembrie, conform mediei estimarilor a 38 de strategi intervievati de Bloomberg.
Deutsche Bank, cel mai mare trader de pe piata monetara din lume, se asteapta ca dolarul sa avanseze cu 4,3%. Royal Bank of Scotland, a doua mare banca britanica, si-a modificat estimarile saptamana trecuta, anticipand o apreciere a dolarului.
Scaderea dolarului a contribuit la cresterea valorii exporturilor americane pana la niveluri record in fiecare din ultimele sapte saptamani, cea mai lunga perioada din 2000 incoace. Deficitul comercial s-a miscorat la 56,5 miliarde de dolari in septembrie de la nivelul record de 67,6 miliarde de dolari atins in august 2006, conform datelor Departamentului de Comert.
Atat presedintele american George W. Bush, cat si secretarul Trezoreriei americane Henry Paulson considera exporturile un punct "luminos" intr-o economie care se confrunta cu cel mai sever declin al pietei rezidentiale din ultimii 16 ani.
Paulson, care a declarat ca a avea o moneda puternica este in interesul tarii, a adaugat pe 16 noiembrie ca valoarea dolarului va reflecta "puterea pe termen lung" a economiei americane. Ingustarea deficitului inseamna mai putini dolari schimbati in monede straine prin comert.
Deficitul bugetar pe anul fiscal incheiat pe 30 septembrie a scazut pana la 162,8 miliarde de dolari, conform datelor Trezoreriei. Acesta este cel mai scazut nivel de la cele 158 de miliarde de dolari inregistrate in 2002 si mai mic decat cel de 413 miliarde de dolari atins in 2004.
"Cele doua deficite au sustinut o piata in scadere pentru dolar in ultimii ani", arata Michael Malpede, analist in cadrul MF Global, cel mai mare broker de contracte futures si optiuni tranzactionate pe bursa din lume. "Daca deficitele vor continua sa scada, presiunile asupra dolarului se vor diminua cu siguranta."
Dolarul a inregistrat cea mai importanta crestere saptamanala din august in raport cu moneda europeana, avansand cu 1,4%, dupa ce presedintele Fed Ben Bernanke a semnalat o posibila reducere a ratelor dobanzii pentru a treia oara din septembrie in scopul impulsionarii cresterii economice, reducand temerile privitoare la o posibila recesiune.
Moneda americana a avansat cu 2,7% in raport cu yenul saptamana trecuta, cea mai importanta crestere din perioada incheiata pe
10 decembrie 2004.
Numai Citigroup, Merrill Lynch, ABN Amro, divizia de operatiuni bancare de investitii a Bank of Nova Scotia, si Standard Bank previzioneaza o scadere a dolarului anul viitor din randul a 38 de firme de servicii financiare intervievate in ultima luna. Acestea se asteapta la o depreciere a dolarului pana la cel putin 1,47 dolari/euro.
"Chiar daca deficitul de cont curent s-ar micsora, Statelor Unite le-ar fi in continuare dificil sa-l finanteze" in conditiile scaderii ratelor dobanzii, a declarat Greg Anderson, analist in cadrul ABN Amro. El a declarat ca dolarul ar putea scadea pana la 1,53 dolari pana la sfarsitul anului viitor.
Atat Buffett, al treilea pe lista celor mai bogati oameni din lume realizata de revista Forbes, cat si Gross, despre care Forbes spune ca detine o avere in valoare de 1,2 miliarde de dolari, au declarat ca sunt pesimisti in legatura cu dolarul pentru ca reducerile de rate operate de Fed diminueaza atractivitatea activelor americane. Buffett le-a spus reporterilor din Coreea de Sud pe 25 octombrie ca a achizitionat actiuni in cadrul unor companii care castiga in alte monede. Gross a declarat ca se asteapta ca Fed sa reduca ratele pana la aproximativ 3,5% in urmatoarele 12 pana la 18 luni.
Dolarul a pierdut 40% din valoare in raport cu euro in timpul declinului de cinci ani in conditiile in care cresterea deficitelor a generat temeri privitoare la capacitatea Statelor Unite de a atrage fonduri straine.
Fostul presedinte al Fed, Alan Greenspan, declara in noiembrie 2004 ca investitorii straini vor obosi sa finanteze deficitul de cont curent, putand canaliza fondurile catre alte monede.
Buffett si Gross ar putea avea dreptate in cazul in care declinul pietei rezidentiale va impinge economia in recesiune, diminuand si mai mult atractivitatea dolarului.
Fed este singura banca centrala importanta din G7 care reduce ratele dobanzii in acest an, rata de referinta scazand de la 5,25% in septembrie la 4,5%. Banca Centrala Europeana si Banca Angliei si-au mentinut ratele neschimbate la 4% si 5,75% respectiv.
"Fed a luat foarte multe masuri comparativ cu alte banci centrale", a declarat Adam Boyton, strateg in cadrul Deutsche Bank. El se asteapta ca dolarul sa creasca pana la 1,40 de unitati in raport cu euro.
Media estimarilor strategilor indica o crestere de 5% pana la 1,40 de unitati in raport cu euro in 2008.
Jim O'Neill, economist-sef in cadrul bancii de investitii Goldman Sachs, a declarat luna trecuta ca micsorarea deficitului comercial va ajuta dolarul sa-si recastige atractivitatea. Goldman anticipase ca dolarul se va deprecia in conditiile in care cresterea economiei americane a incetinit in timp ce restul economiilor lumii se afla in crestere.
Reducerea ratelor ar putea sprijini dolarul prin stimularea cresterii economice, a declarat Michael Woolfolk, strateg in cadrul Bank of New York Mellon. BCE si Banca Angliei ar putea fi nevoite sa-si reduca ratele in conditiile in care economiile lor resimt efectele majorarilor anterioare de rate, punand presiune asupra monedei euro si a lirei sterline, a declarat el.
"Economia Statelor Unite se va redresa", a declarat Woolfolk. "Sectorul financiar va da semne de revenire. Dolarul va continua sa se stabilizeze si chiar se va aprecia."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO