Business Internaţional

Doua orase, doua povesti despre cum preturile caselor afecteaza viata britanicilor

11.06.2008, 21:31 25

Derwyn Roberts este unul din miile de britanici care doreste sa-si vanda casa, insa in ultimile 18 luni, nu a primit decat o singura oferta, scrie BBC News.
Roberts locuieste in Wrexham, un mic orasel de provincie din Marea Britanie, unde potrivit statisticilor oficiale, preturile imobiliare au scazut cel mai mult din intreaga tara in ultimile 12 luni. El a scazut din pret, de la 275.000 de lire sterline (345.000 de euro) la 249.000 de lire sterline (313.000 de euro), iar singura oferta pe care Roberts a primit-o a fost retrasa la mai putin de doua saptamani dupa ce a fost facuta.
Cu toate acestea, Roberts incearca sa-si pastreze moralul ridicat.
"Sunt dezamagit, e normal, insa nu mi-am pierdut speranta. Am devenit chiar atasat de aceasta casa, si cine stie, poate nu o mai vand", a glumit Roberts. Decizia lui Roberts nu ar putea decat sa-i bucure pe dezvoltatorii imobiliari care in ultimii ani au supraaglomerat orasul cu noi proiecte imobiliare rezidentiale.
Cu toate ca oferta prea mare nu reprezinta singurul motiv pentru care preturile imobiliare din Wrexham au scazut cu 7,2% in ultima luna, comparativ cu nivelul inregistrat anul trecut, noile complexe rezidentiale se dovedesc extrem de greu de vandut pentru dezvoltatori.
"Am ajuns de la a nu avea suficiente locuinte la a avea mult prea multe acum", a declarat Edward Mason, un agent imobiliar din Wrexham. "Apartamentele se dovedesc cel mai greu de vandut dintre toate segmentele pietei imobiliare rezidentiale", a adaugat el.
Majoritatea dezvoltatorilor imobiliari din Marea Britanie si-au indreptat atentia catre Wrexham in ultimii ani datorita lipsei de locuinte noi. Beneficiind de o retea publica de transport de buna calitate si de o rata a somajului mult sub media pe tara, oraselul a reusit sa se desprinda de dependenta fata de industria miniera si siderurgica din trecut.
"Wrexham a devenit un adevarat centru economic", a declarat Aled Roberts, presedintele consiliului local.
Insa la vremea demararii proiectelor imobiliare, preturile terenurilor erau extrem de ridicate, iar investitorii au dorit sa-si maximizeze profiturile. Astfel, singura solutie pentru dezvoltatorii imobiliari a ramas contruirea unor ansambluri rezidentiale pe verticala.
"Ajunsesem in situatia in care eram de-a dreptul ingrijorati de numarul extrem de mare de cereri pentru locuinte", a declarat Roberts.
David Evans, agent imobiliar in cadrul companiei Bowen Son and Watson, apreciaza ca in ultima perioada toti mai multi localnici din Wrexham sunt dispusi sa se mute impreuna cu cineva apropiat si sa-si inchirieze proprietatile, decat sa le vanda la aceste preturi. "Acest lucru sugereaza ca pe piata imobiliara nu mai exista investitori interesati de proprietati imobiliare pe care mai apoi sa le inchirieze", a apreciat in continuare Evans.
Un apartament cu doua dormitoare costa acum doi ani in Marea Britanie 180.000 de lire sterline, in timp ce acum, o proprietate asemanatoare se vinde la doar 164.000 de lire - cu mult peste media unei proprietati de acelasi fel din Wrexham care se vinde la 134.000 de lire.
Unul dintre dezvoltatorii imobiliari din Wrexham ofera acum apartamente cu doua dormitoare chiar si la preturi de 100.000 de lire.
Majoritatea locuitorilor din Wrexham sunt acum de parere ca preturile practicate in ultimii patru sau cinci ani erau cu mult peste preturile reale. Corectia preturilor imobiliare este insa bine primita de catre cei care pana acum nu si-au putut permite achizitia unei proprietati imobiliare.
Cu toate acestea insa, cei avantajati de corectia preturilor imbiliare nu pot contracta un credit ipotecar, conditiile de creditare inrautatindu-se in ultima perioada si pe piata creditelor din Marea Britanie.
"Chiar si asa insa, inca exista britanici care doresc sa se mute, insa nu la fel de mult cum se intampla la inceputul anilor '90", a declarat in continuare Mason.
Cele mai mari temeri pentru presedintele consiliului local este ca nu cumva dezvoltatorii imobiliari, data fiind situatia acutala, sa renunte la proiecte imobiliare aflate in curs de executie, si sa astepte cresterea preturilor. Acest lucru ar inseamna ca majoritatea locuintelor pentru care s-au depus cereri sa nu fie finalizate, reprezentand o noua lovitura pentru cei care in sfarsit au posibilitatea financiara pentru a-si achizitiona o locuinta.
Situatia creata in Wrexham este insa reprezentativa pentru multe alte regiuni din Anglia si Tara Galilor.
Cresterea economica din ultimii cinci ani inregistrata de majoritatea regiunilor din Marea Britanie, corelata cu rata scazuta a somajului au dus la explozia industriei imobiliare, respectiv la cresterea extrem de mare a ofertei de noi locuinte. Acum insa primii proprietari de imobile nu reusesc insa sa obtina finantare pentru o noua locuinta din cauza crizei creditelor care a afectat si sistemul financiar din Marea Britanie.
"Solutia pentru aceasta situatie este ca oferta sa fie egala cu cererea. Este extrem de simplu", a apreciat Steve Griffin, unul dintre dezvoltatorii imobiliari particulari din Marea Britanie.
Aceasi situatie se intalneste si in Middlesbrough. Revitalizarea regiunii din ultimii ani a dus la o crestere a industriei imobiliare, fiind preferate proiectele rezidentiale in special.
In Middlesbrough insa, preturile imobiliare au crescut cel mai mult in intreaga Mare Britanie, exceptie facand capitala. Preturile caselor din Middlesbrough au crescut anul trecut cu 9,1%.
"Noile proiecte imobiliare au adus un val de entuziasm printre locuitorii orasului, piata imobiliara capatand un avans considerabil", a declarat Kevin Parkes, presedintele consiliului local.
Parkes a apreciat ca preturile imobiliare din Middlesbrough nu au fost inca afectate de declinul inregistrat la nivel national. "Sper sa putem depasi aceste scaderi ale preturilor, insa ma tem ca dezvoltatorii imobiliari, care se bazeaza in cea mai mare parte pe finantari internationale, nu vor putea scapa de criza creditelor", a declarat Parkes.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO